(新手)七歲嗰年我被學生叫去睇醫生 2

1001 回覆
202 Like 9 Dislike
話唔定最後都要切呢
我都唔算有寫過
新年快樂
寧願沒擁抱共你可到老 任由你 來去自如在我心底仍愛慕
如若碰到他比我好 只望停在遠處祝君安好 雖不可親口細訴
新年快樂
屌,新年流流
樓主我新年都嚟追故 好想快啲知個故事點
新年快樂
新年快樂 正正 2019 祝你成功
新年快樂
happy new year
新年快樂
或許命運的籤,只讓我們遇見,但冇後面嘅故事
命運命運,真係命定咩?唔係上天俾咗幾種選擇你,再加上幾分運氣,先叫命運咩?
正正係時候扭轉命運喇,無論係故事入面嘅你,定係現實嘅你
頭盔:Sorry我太harsh
無論結果係點,正正都好多謝大家
咁你仲唔出文回饋我地
等多陣
文文
我以最快的速度衝到醫院,一抵埗便看見阿姨他們坐在病房外,他們臉上的表情告訴我,這事的嚴重程度遠超過我想像。

「嚟咗喇?」阿姨說。

我抑壓著顫抖的聲線說:「……咩事?」

「返嚟嗰陣你阿婆突然間暈咗喺條街度,醫生話佢急性中風,好彩送得嚟快…」

「……中風?」

阿姨點了頭:「醫生話要留院幾晚,佢而家喺入面瞓緊覺…」

腦裡一陣天旋地轉,平常聽新聞有人在街上暈倒猝死聽很多,一直以為不會發生在身邊的人身上,想不到也會有這一天到來,彷彿想拒絕眼前的事實般,我感受到一股強大的非現實感。

「你入去睇吓佢啦…」阿姨為我推開房門。

外婆正躺在病床上熟睡,看起來並無任何異樣,她真的中了風嗎?會不會是醫生搞錯了?

我坐在病床旁邊的椅子,確認她的身體有因呼吸而起伏,一看便看了十幾分鐘,我不敢離開座位,怕一走開她便會永遠離我而去。

不知何時, Tinny 也來了。

「你食咗野未呀?」

我緩慢地搖頭。

「醫生話婆婆暫時冇大礙,不如我地去食啲野先…?」

暫時?即係可能會有大礙啦?

「…其實我都好驚婆婆有事,頭先我望住佢喺街暈咗,真係好突然…」

佢平時明明咁健康…

「前一秒佢仲好地地,話要趕返去同你食飯…」

係,我一早喺屋企煮好晒飯。

靜默了好一會兒,她忽然提出一個問題:「你驚唔驚婆婆會死呀?」

聽罷,我的心沉了一下,一陣不實的感覺慢慢由腳底蔓延至全身。

我驚唔驚佢會……死?

我甚至不敢把這個字和「外婆」拼合成一個句子,彷彿一這樣做,她便真的會…

從來沒有想像過沒有了外婆,會是一個怎樣的世界。由我有意識那一秒開始,她就一直活在我的世界裡。

我在學校裡被人討厭、被人排斥、被人指責我的沉默,回到家裡只要一見到外婆,我的聲音就能破繭而出,所有鬱悶隨即一掃而空。

沒有她的話,就沒有「我」——那個總是能以響亮的聲線表達自己的我。

如果外婆不在,那就意味著「我」 也會一同逝去,世上再沒有第二個人能聽到我真正的聲音,以及那些何時都想大聲說出的心底話。

我不敢想像那樣的世界會有多恐怖。

「你講吓野啦…一句都好…」

我望著Tinny ,很想回應她,喉嚨卻被關上閘門,聲音再也傳不上來了。

原來那頭怪物一直沒有離開過,唯有在外婆面前,牠才不敢出來,牠總是趁外婆看不見時,悄悄地把我整個吞噬,吞得一點也不剩。
唔知點解呢篇睇到我眼濕濕
外婆冇事嘅, 希望
外婆小中風 好得返!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞