『薪火post』BNO 續期資訊(27) 香港首本閃令令續領BNO天書上線啦

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
同時擁有, 英國唔會理你

咩叫中國護照? 你係講特區定大陸護照?

你by descent 有無cert?
係咪冇打*嘅(父母資料)唔填都冇問題?

睇完doc好似都唔見有講
中共要屈俾你嘅中國國籍,唔會理你出世自動有英籍
除非你主動向香港入境處申報國籍變更,否則你依然會被「首先是中國公民」

> 呀媽有宣誓放棄中國籍入英籍

唔信,入英籍係唔使放棄任何其他國籍 (英國容許雙重國籍),而中共係唔承認經 BNSS 取得嘅英籍
就算真係當年拎到證書呀乜都好,auntie 好大機會仲係會被屈做中國人
我唔知自己有冇cert
問呀爸,佢又唔清楚
其實BNSS都有辦法退中國籍,因為國籍法解釋係寫:

任何在香港的中國公民,因英國政府的「居英權計劃」而獲得的英國公民身份,根據《中華人民共和國國籍法》不予承認。

所以只要個人唔再係「在香港」,理論上係可以退中國籍。
係理論上佢唔畀就唔畀
支共呀,講條文
其實根據國籍法第十條「定居在外國的」已經可以退中國籍。
所以攞BNSS嘅BC去英國或EU住就已經符合。
係海外領使館做嘅退籍申請好似係寄返俾特區政府處理 所以....

反而係根據中国國籍法BNSS有冇得因爲歸英定居而退籍
「中 國 公 民 具 有 下 列 條 件 之 一 的 , 可 以 經 申 請 批 准 退 出 中 國 國 籍 :
外 國 人 的 近 親 屬 ;
定 居 在 外 國 的 ;
有 其 他 正 當 理 由 。」
By law, 係。

不過有巴打由深圳坐車去第度,理論上你深圳坐車去廣州冇人check你簽證嘅。
佢係唔承認BNSS係英國籍添呀
退乜鬼中國籍
佢會用個咩「避免無國籍」嗰個原因嚟ban你
試下去中國駐英大使館搞搞去

明明兩個細路一齊收通知,一齊寄補交文件,同一個姐姐幫我地整,但都可以其中一本整左本bc出黎

btw終於都收齊晒,好感動,完成左係我個to do list五年既事。點都要係度衷心多謝有份整google doc既咁多位,同埋呢個post入面所有既巴絲打

呢本野真係好好J
係係印品邊出事啦
要聽朝先開到新post

名有咩提議?
Bno免簽證國家將多於特區護照

全港一齊多謝晚晚舟
熱烈恭賀袁木拉柴
震驚全港三百萬人,前助理保安司嚇尿了,不續期還是人嗎
震驚!英國人可有多於一本有效護照!!!
快1001了
咁快嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞