『薪火post』BNO 續期資訊(27) 香港首本閃令令續領BNO天書上線啦

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
出世紙我有正本 佢地肯比我 其他就唔比 再講真係家變
去生死註冊處俾140蚊/張的核證副本係冇問題的。如果唔見佐張正本,呢張嘢效力就係=正本。
同埋係怕人地覺得政府出既copy 都唔可信 你知而家香港政府公信力係零
寄正本出世紙係咪會寄返俾我
如果萬一真係申請唔到(我諗應該唔會,都齊哂文件果d), 佢會唔會都寄返俾我
揾醫生朋友副簽要喺邊個位寫佢係朋友?
定唔洗理?

我申請個陣得一張煤氣單係正本
佢都寄比我
冇出錯一定會寄返比你
你出世嗰陣第一次拎嗰張出世紙「正本」其實都係 certified copy 嚟

同埋都係咁話,一係就一開始就寄正本,一係就唔好寄,寄影印本即係搵自己笨
速報下先
無吸到印,我再問之下都話唔洗
佢話因為european passport
咁樣我可以留係意粉幾日
當左你係bc....
點先會問得出呢d問題
我有同佢講我黎自香港同係bno黎
沒記錯的話, "正本"說明的枱頭, 同"核證副本"係有少少分別的.
一出世攞果張"正本", 一世人只會出1次. 如果唔見/損毀佐補領, 佢都只會俾140蚊果張"核證副本"俾你, 點都唔會再出第2次"正本".
等我D document同本bno寄回來後再confirm大家
仲會唔會去其他eu國家?

小心離境同入其他eu 境比io 問你做咩冇印
攞身分證
唔好怪屋企人唔肯俾正本. 其實, 唔俾"正本"俾其他人(包括自己最親的人)先係正常.
特別係出世紙, 身份證, passport (有D國家冇身份證, passport=身份證明文件) 呢幾樣最重要的身份證明文件. 永遠都係自己keep住唔會俾任何人.
其他人要的話, 問政府攞核證副本.
副本都寄返嚟
我就係驚佢唔接受核證副本
我個case 係我on99咁寄左彩色影印 , 唔係寄核證副本
再火車去法國 會否含得撚?
呢層又唔使驚.
佢哋都會知出世紙正本一世人只會出一次.
咁真係唔見/損毀佐正本的人點算? 唔通唔俾佢哋做BNO咩?
自己color photocopy的出世紙HMPO應該唔會接受. 因為冇政府核證過的印.
明天就帶本BNO去日本破處, 可以在入境紙的國籍寫英国(香港)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞