『薪火post』BNO 續期資訊(27) 香港首本閃令令續領BNO天書上線啦

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
半年前去領事館問,白去
叫我自己睇
就係搞唔掂先走去問
首先睇你係經咩條件做 BC
1. 跟父/母一齊經 BNSS section 1(4) register
- 你一定要喺父母申請之前出世
- 你自己會有張獨立嘅 BNSS registration certificate
> 申請時用自己嗰份證書

2. 經父/母世系
- 你一定要喺父母申請 BNSS 成功後出世
- 父/母其中一人 or both 係 BNSS 主申請人,為 BC otherwise than by descent (即係跟 BNSS section 1(4) 以外,證書上應該有寫係跟邊個 section)
- 你嘅出世紙有父母名
- 父母有結婚證書
> 申請時寄 BNSS 主申請人嘅證書 + 父母結婚證書 + 你嘅出世紙

用緊電話覆冇 check 過資料,有錯請指
有樣嘢必須糾正嘅係:

有BNO不等於有香港居留權。

至於點解,就問下臨立會做過啲咩好事啦
又或者其實人地想慢慢幫你正名,但你唔識趣呢
答錯,bno可以去深圳的
有巴打拎bno去西九高鐵站申請過一次性入境深圳邊境旅遊簽證。香港西九龍站搭車直接去深圳北。

我搵搵個link 比你
搵到,係個圖

上面比左圖你。祝你好運。但留意得5日可以停留。

另一個方法就係去做緊急一次證,期限耐d,但過期太耐唔ok。

兩個方法都係貴,所以你睇邊種方便。
用emergency passport申chinese visa可唔可行?
諗番起高登有人用BNO搭高鐵去深圳

1號寄,啱啱今日收到
。 我地就好似係遠房親戚既孤兒。我相信全英國只有彭定康係想理下我地
尾頁個label
係撕走面層塊紙? 底層舊膠唔可以撕?
利申: 兩層撕晒
如果我係透過老豆獲取BC (by descent),
我需要放棄中國護照
定可以同時擁有?
因為呀媽有宣誓放棄中國籍入英籍

利申居英權
- 父親(公務員):BC otherwise than descent
- 母親:BC by descent
簽好晒聽日寄
都撕走咗啦
塊膠有咩用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞