『薪火post』BNO 續期資訊(27) 香港首本閃令令續領BNO天書上線啦

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
咁通常個void會吸返喺個錯印上面
佢周邊吸就真係仆街
https://lihkg.com/thread/942430

用BC / BNO咪無事
我個case係幫父母續bno同埋拆返兩個細路個名出黎。琴日收到其中一個細路既新passport,點知變成咁

入面國籍係寫左BC,但又有寫"The right of abode in Hong Kong"

依家唯有等埋星期一收埋其餘個三本睇下咩情況,再一次過send Email去hmpo
又一單
公務員做嘢咁閪嘅
唔貪心,淨係想普普通通攞返本bno,唉 ,又要再搞過
最慘係要嘥時間搞
Bno變bc唔係應該要開心咩
又黎一單
各位大大,我琴日已經轉status做dispatched,個時間就係下面:

4/12: Speedpost 寄文件
7/12: HMPO收到文件
10/12: 轉status做declaration form received
14/12: 轉status做dispatched

寄去文件有:
1) Declaration form
2) 副簽文件
3) 相兩張(一張有副簽)
4) 彩色影印身份證,特區護照
5) 正本BNO,emergence BNO,特區護照
6) 正本出世紙(自己)
7) 地址證明

其實我都驚會有阻滯因為幾年為拎emergence BNO而去apply過一次,但最後冇寄文件過去,再加上無俾父母出世紙同結婚證書。我都以為冇咁快完成,但呢家只係等收件。
Brexit前清eu簿皮
最後請report 下佢係唔係收左你本emergency passport
試下囉,可能得呢
收到短訊通知?
尋晚搵返本回港証 硬皮
點解你地可以咁快架?
我都係咁上下日子declaration form received
唔通因為我張form印錯做雙面影印?
聽日英國國會係未有個關於將bno納入與bc一樣既監察同執法範圍既法案要表決
唔係,上佢個網就check到,佢之前應該俾左個user name你
Btw,應該聽日先收到DHL個SMS
可能係唔同人handle,唔駛咁擔心
又黎
啫係嗰條友未俾人炒
可能唔只一條友做錯呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞