『薪火post』BNO 續期資訊(27) 香港首本閃令令續領BNO天書上線啦

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
預左,冇人執手尾
錯post
台灣護照都話垃圾?

呢本嘢去美國有免簽喎朋友。
no confidence 真係過佐的話。

分分鐘又要勞煩事頭婆佢老人家搵人頂pm位

之前有版友講過,40幾年前好似出現過一次pm冇人肯認頭,要事頭婆委任一個。
其實冇咁易
https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1997/20/section/1
British Nationality Hong Kong Act 1997係要求緊接1997年2月4日之前冇其他國籍,所以要證明自己1997年2月4日已經唔係中國籍,但因為中共認為大多數香港華人由始至終都係中國籍,所以係唔可行,除非證明到自己唔係華人。
https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1981/61/section/4B
而BNA1981 section 4B係要求冇喺2009年3月19日之後自行放棄任何國籍,所以就算俾你而家放棄到中國籍都冇用。
其實bno係咪係英國拎到working visa就可以apply bc 咁係咪比起其他國籍已經易左
其實bno係咪係英國拎到working visa做野5年就可以apply bc 咁係咪比起其他國籍已經易左
可以簽到 bc ge T2 working visa 好難批
貴之餘要你公司肯幫你整
佢可能講緊無身份證號碼版台灣護照
張form 話我需要老豆老母結婚證書同出世紙
但係佢地已經離咗婚 消失埋

我本身有本bb 樣BNO 係手
如果唔交成功機會大唔大
寫信解釋試下
又捉左件加人?
[羸到開巷] 內地媒體證實:另一加拿大公民被捕 據報經營北韓交流團 曾與金正恩會面

http://lih.kg/bRGMaS

入境人員冇問我

回程JAL地勤問我show id, 我指嗰幾行字俾佢睇就ok出機票 (次次都想問佢uk唔係有免簽咩,不過見日本妹幾好樣就冇問)

出境人員冇問我
我試過入境,出境同地勤都有問我拎HKID
呢隻皮真係最好睇
免簽都要有回程機票
你香港去日本無回程機票既話都有機會問你
佢個case係已經有回程想出bording pass嗰陣畀counter人問攞HKID

經常發生嘅case
之前ON99 咁寄左證明文件影印本過去 ,收到EMAIL 叫我比番正本佢 。
I write to advise you that it is necessary for you to forward the originals of the following
documents:
 Your birth certificate
 Your parents birth certificates
 Your parents marriage certificate
Please note that we do not accept photocopies, certified photocopies or laminated
documents.
點知我家人死都唔比正本我
我就去金鐘入境OFFICE 申請番個certified copy ,但佢寫明we do not accept photocopies, certified photocopies ,照寄去希望得啦
政府出比你嘅copy無問題
我張出世紙梅菜咁款我都唔敢寄過去
所以都係去入境署攞多張嚟寄
已俾錢,今晚影相,聽日揾副簽,後日寄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞