『薪火post』BNO 續期資訊(27) 香港首本閃令令續領BNO天書上線啦

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
你本身有仲需要問咩
續得啦
第一次入post 想問如果97前出世 老豆老母無幫我申請過 仲有冇機? 見有巴打過用未成年身分證 但都無埋 有冇咩方法?
1:睇下兩老本Passport有冇加你名

2:睇下你宜家張身份證嘅"簽發日期" 下面有一行四位號字: (XX-YY) 呢個係你第一次拎身份證嘅月份同年份。
如果係(07-97)打後就一定冇BNO
但即使係(07-97)前都唔一定有BNO,可能你當時只係申請CI / 回港證。

問一問各位巴打
我身份證係寫(09-97)
但係我見過我本bno 本野仲係我屋企姐係點
你幾時出世

97 7月前
即係可能你係香港割讓比支那前個名落左你老豆老母本BNO到
之後先同你整返
其實如果你在1997年7月(同年1月1日至6月30日出生者則為同年9月)

97年1月1日去到6月30日最遲可以去到9月
個doc有成40人睇緊
如果真係有國家帶頭取消特衰免簽
400都有機
第一次入post 想問如果97前出世 老豆老母無幫我申請過 仲有冇機? 見有巴打過用未成年身分證 但都無埋 有冇咩方法?

2:睇下你宜家張身份證嘅"簽發日期" 下面有一行四位號字: (XX-YY) 呢個係你第一次拎身份證嘅月份同年份。
但即使係(07-97)前都唔一定有BNO,可能你當時只係申請CI / 回港證。

問一問各位巴打
你已經有仲需要用身份證大法㗎咩?

因為我見上面巴打話 係(07-97)打後就一定冇BNO 所以我就有啲奇怪
即係可能你係香港割讓比支那前個名落左你老豆老母本BNO到
之後先同你整返

屋企人冇

問一問各位巴打
你幾時出世

97 7月前
其實如果你在1997年7月(同年1月1日至6月30日出生者則為同年9月)

oh姐係無事既 我仲以為自己記錯有
他朝有日特衰玩完,各位bno持有人記得俾多啲家用喇
好多匿名動物出現
咁就快D續返喇

唔好嫌貴啦貪平無好呀

問一問各位巴打
你幾時出世

97 7月前

oh姐係無事既 我仲以為自己記錯有
咁就快D續返喇

搵下本正本先
之前用特區申請美國visa個陣唔知放左去邊
啱啱睇完Doc
想問下屋企人本BNO
date of issues OCT 96
date of expiry OCT 01
Authority : Passport office Hong Kong
跟據Doc
First British passport 首次申請護照
(僅限英國以外地方) 你現擁有一本於1993年或之前簽發並由UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO紅色封面的英國護照,或你現擁有一本於2003年或之前簽發並由非UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO簽發的紅色封面英國護照。

係咪應該揀First British passport

咁我唯有做個孝順女幫老豆老母續返

中間明顯剪咗
14年11月一本, 14年12月又一本
日日飛都無用得咁快啦
bno holder pish
加拿大法庭當地周一(11日),公開華為首席財務官孟晚舟手持的多本護照,包括一本有效日期至2021年的本港特區護照。孟晚舟丈夫劉曉棕在供稱,二人在港結婚後孟曾冠夫姓,所以申請過一本「劉孟晚舟」的護照,但應公司要求重新申請過只姓「孟」的護照。在本港,特首林鄭月娥早前表示,孟晚舟在任何時候只持有一本有效特區護照。

相關報道:【華為孟晚舟案.多圖】住豪宅遊名勝家庭照呈堂 以證與加拿大聯繫不會潛逃

根據美國司法部文件,孟晚舟曾經持有最少4本中國護照及3本香港特區護照,加拿大法庭公開孟多本護照的圖片,另亦公開孟的美國簽證等。據孟晚舟丈夫劉曉棕的供詞以及向法庭提供的香港結婚文件,指孟的3本香港特區護照簽發日期分別為2011年10月18日、2014年11月7日,及2014年12月18日。三本護照的到期日期都是同一日,即2021年10月18日。

劉曉棕解釋,2011年10月18日簽發的那本是孟的第一本特區護照後的補發護照,兩人結婚後,孟跟隨香港習俗,把名字冠了夫姓,於是申請了一本「劉孟晚舟」的護照,簽發日期為2014年11月7日。但華為的法律部門指「劉孟」與華為員工紀錄的名字不符,所以她才另外再申請一本只有「孟」姓的護照,這本護照的簽發日期是2014年12月18日,即是孟現在使用的特區護照,已被加拿大邊境服務局在12月1日拘留孟時扣留。

(綜合報道)
而家填FORM前會問你一堆問題
唔洗揀架喇
咁都入到加拿大?

定係點....
如果張相無搞錯就即係加拿大啲消息錯咗掛

不過加拿大個ETA好撚蠢
假設我用舊護照申請ETA
護照到期之後換咗本新護照
佢地個system淨係知你有本舊護照
你每次去加拿大都要特別打個電話去攞authority 去bypass 個system
直到你個ETA過期用新護照資料再申請

所以唔排除佢地個系統會照樣顯示返慢慢周第二本嘅資料嚟記錄佢入境
因為ETA係用第二本申請
如果係咁就無入境處花生食
明報消息冇錯咪冇花生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞