【勿助長代購勿提L’Oréal group/第一頁有懶人包】化妝品護膚品討論#98

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
我之前爛過面
但啲醫生冇開A酸
可能情況冇絲打咁嚴重
反而開四環素同搽類固醇
同埋停晒啲skincare
你好似仲嚴重左
講真肌斷食我覺得係冇乜用
反而因為太乾你啲角質起哂出黎又堆積搞到毛孔啲油出唔到黎
變哂粉刺同瘡
你唔好再用etude house啦
你重點遮瑕咪即係遮晒啲暗瘡,咁唔關alima事啦
用粉喺暗瘡度再上一層就算啦

講真我寧願唔爛面短少幾年命
傷肝?夜訓仲傷
iherbs買樽liver refresh就冇乜事
睇你個人取向
如果20mg你又本身個人好乾
就2-3日先食一次
起碼食夠一個月
你啲粉刺就會好似蜆吐沙咁出哂黎
其實即係BB紗巾
洗面嘅時候最後濕水同埋啲泡一齊打圈全面捽下就得
mimingmart有但幾貴下
iherbs平啲但made in CHIna
硬係覺得有浸臭味
我都係,其實我想佢開a 酸快d 斷尾,不過醫生話未洗開a 酸住。我都唔知點好,食左4星期四環素搽藥膏果d ,但好似唔係太大好轉。我依家都俾塊面搞到好抑鬱
食a酸好似要抽血唔係個個都食得
類固醇停用有冇反彈?

啲閃閃靚到發夢都記得
如果你抑鬱已經嚴重到要食藥
咁我覺得你最好睇醫生嘅時候提出呢個問題傾下
睇下佢肯唔肯開俾你

我都有抑鬱傾向但我冇自殘亦都冇睇醫生
可能未算好嚴重或者我識得自我排解
但係我發現我食完A酸之後
因為我皮膚好咗我開心左
所以我覺得你唔使成日形住抑鬱係佢嘅副作用
我問咗我個皮膚科醫生
佢年中開唔少A酸
佢話佢冇一個病人有抑鬱副作用
最後嗰時我就好放心咁一日啪一粒10mg
醫皮膚長久戰黎架
你最緊要就係自己唔好太擔心太緊張比太大壓力自己
因為咁樣都會影響你啲荷爾蒙分泌
我自己都轉過兩三個皮膚科
加埋睇左四五次先好番6-70%
其他就依賴你日常生活習慣改善
急唔黎
我見好多人話食四環素同類固醇之後一唔用又會繼續爆瘡,
同埋食得多抗生素對身體都唔好啦, 類固醇就更加差,
絲打咁好彩一次醫好哂?

不過我冇諗過去睇方x生會係咁, 佢一望就話你都唔係好多暗瘡啫,
跟住我話我本身面頰唔出油粉刺暗瘡乜都唔生, 係呢1年幾出油同粉刺都多左好多, 之後佢就叫我食半年20mg a酸,
問佢係咪一定要食a酸, 佢話可以消炎藥既, 但唔徹底同價錢差唔多囉,
俾我感覺好似有d求其咁,俾咁多錢去睇皮膚專科好似射落海

心思思諗緊睇唔睇顧x誠/陳x里, 問多個醫生意見再諗食唔食a酸
捲髮係咪都係ghd>amika?
用開cheap雞直髮夾
用過一次amika直髮夾覺得驚為天人
想像唔到ghd仲好過amika既效果係點
Muji粉撲有隻好細 細到好似大過5蚊銀小小 比一般見到粉撲再細啲
絲 爛面過來人同你講
韓牌真係好撚毒 戒左etude house佢啦…
最好將所有韓牌化妝品(除唇彩、眉筆)灌籃咁灌入垃圾桶
年幾前我皮膚都好穩定,直到用左韓牌底妝就一直還債還到今日(呢個月開始食低劑量A酸
韓牌、有香料嘅skincare全部戒左佢

你唔搽防曬係物理防曬方面有冇做好?出街擔遮避陽光之類
如果冇一樣衰
我仲有支雪花秀粉底
掉唔掉好?
冇爛臉咪唔洗

如果爛左就自己睇下點處理啦 送比好乞人憎嘅暗瘡肥婆同事之類
以前買cp 到左香港都隔左成個星期先到手
睇怕今次可以當聖誕禮物
我睇番你張相
我覺得你唔算嚴重
我個時仲核突
係面下半部由其腮位啲含膿瘡仔密集咁出
塊面又勁痕
要好似裝甲絲咁做
我個時都係
所有韓牌無論標榜乜乜柒柒都全部dump鳩晒
唔可以化妝住
含酒精同香料的skincare絕對唔可以用
如果你話冬天太乾
我個時連curel, seba, cetaphil 都用唔到
反而ad+就得
你可以考慮試下
嚴重嘅暗瘡絲睇醫生食藥控制之餘
強烈建議試下戒奶+糖(盡量少糖啦,我知好難戒清)
咩做運動 早訓 飲水 會冇暗瘡,全部都係假
想問絲打敏感/爆瘡果陣點化妝? 有咩其他粉餅/礦物粉可用?
懷疑可能係呢幾個月用alima pure礦物粉搞到爆瘡
之前做哂功課見alim pure都好評,加上有專櫃可以試色先買,點知都唔岩

最近左面爆勁毒石頭瘡,又紅又腫又痛,
多手吱佢d膿射出黎,好L嘔心,
吱完膿平左但好大撻紅印,今日右邊面都黎料,
唔生瘡既位置有幾個地方紅腫

下面有圖慎入
屌你咪多手擠佢啦 [img]assets/faces/dog/bye.gif[/img]
你擠佢多數都會留凹凸洞同印

同埋我覺得你要睇醫生,唔好諗化妝住
搞返好d瘡先
因為你依家化都會睇到瘡同紅印
上星期已經去睇左方X生, 呢1年幾面頰出得多油左, 多粉刺又多手R之後呢半年就出多左暗瘡, 有D反覆同一位置出,佢望左兩望就話你都唔係好多啫,
但下一句係叫我食A酸, 每日食20MG食半年, 嚇到我呆左 , 我諗我都未爛面到要食A酸掛 ,射左$1500落海拎左1個月既A酸番黎, 唔敢食...

幾粒毒瘡太大粒太痛所以吱左出黎, 有d就自己平左, 都唔知係Alima pure/天氣/敏感問題, 而家暫時用緊concealer加alima pure咋, 唔敢素顏
你張圖已經幾爛下[img]assets/faces/lm2/@.gif[/img]
個底一定好多粉刺谷左係到
如alima只係呢一兩個月用既應該唔關事
你3-6個月前用既野關事啲,由你開始谷粉刺計
卸妝用油就爛硬,可以去睇陳皮啲靠腰文
可能髮油都關事

利申6月食A酸食到宜家
好開心有食到
不過我係10mg每日
你驚既話20mg隔日食試下先
我以前都係係咁生毒瘡,細瘡就永遠塊面一定有一粒
食左之後塊面冇再生,連心口背都乾淨哂冇粉刺
Workbitch絲, 我上個月tg同你傾過計果位絲打呀

我都冇諗過原來咁都叫爛面了 其實我一直肌斷食, 淨係洗面, 連防曬都冇查, 髪油都冇用
呢1年幾感覺係膚質突然變差左好多, 出多左油谷粉刺同暗粒,
亦都因為咁呢2-3個月左右開始用陳皮既保濕gel打底, 再用etude house局部遮瑕同全面alima pure化妝遮下
之前有排用過抗痘精華會爆d細粒既無膿紅瘡, 唔知係敏感定socall爆發期, 所以冇再用

我都係第1次面頰爆毒瘡爆成咁, 食a酸好似真係太傷身,
好怕爆發, 同埋本身個人其實係乾到夏天都小腿龜裂, 會怕乾到痴線,
我以為係爛到好似jacqueline果種先要食a酸
我都係9月左右開始爛面頰
以前係得額頭有暗粒 兩邊面頰好靚
但係無端端開始爆大粒石頭瘡 又好多暗粒
用過好多藥膏呀護膚品呀全部冇用

我好想睇醫生 但係好似個個醫生都叫人食A酸
但係A酸其中一個副作用有關抑鬱/心情
我本身已經有抑鬱傾向 再食A酸再望住自己爛臉真係會跳樓⋯
究竟應該點做

我以前飲膠原蛋白谷到爆哂瘡,仲要有幾粒大毒瘡,同一個位成三,四個月咁反覆爆,皮膚好唔穩定又暗粒粉刺咁,本身塊面係一粒豆都好少生
戈排人都崩潰,周圍搵product都冇用

之後我keep住一排唔化妝,只係洗面(保濕型),同用舒緩抗敏既精華搽面,連續兩日重點厚敷清潔masks,之後第三日舒緩masks,再重覆咁做,戈掛塊面好乾好乾,但都keep住直到暗瘡消哂腫冇哂膿,先密番敷保濕masks

最麻煩係去印,過左半年皮膚穩定番再用美白product加勤做保濕,而家冇哂暗瘡,暗粒戈d都係兩三粒,印都淡左8-9成

好似打太長
總結 好嚴重戈陣盡量唔好化妝,我戈陣寧願戴口罩,勁做重點清潔,唔好搽咁多野
呢戈方法對我黎講work 對抗左成半年終於好番好多
(但我唔知呢個方法大家得唔得

我本身偏乾肌
絲打可唔可以請教下你講果D係咩Products?
唉有時最煩既係搵岩自己既products, 唔親身試都唔知岩唔岩
好多人都讚ad+, 有咩係好用, 等我皮膚穩定d再試下
好曬果陣都盡量擔遮避陽光架啦, 唔太曬一般日頭就未必會擔, 冇人擔得自己擔好怪
想問下ct Pillow Talk eyeshadow quad 係咪得官網有
$440+$125運費好似好貴 但又好想要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞