【勿助長代購勿提L’Oréal group/第一頁有懶人包】化妝品護膚品討論#98

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
好正 綠色我應該呢世都唔敢用
新手都係買返zoeva啦 平靚正 唔啱用買嚟擺下都好
佢反而係其中一盤我好中意用嘅palette
佢飛粉我又覺得同mr差唔多 唔嚴重
可能我平時用個陣好小心 同埋我平時見到啲眼影盤有污糟 我會抹乾淨啲邊邊位
到依加都好乾淨
不過就算無抹 應該都無你呢盒飛得咁勁
我都鍾意用啲色呀 但係我真係用到太核突姐嘛
re個view
中性偏乾肌
噚日用咗tom ford traceless foundation大概六七個鐘
iphone8後面個鏡頭影的 無執過

呢枝粉底係我用過最接近奶油肌嘅粉底
真係好潤 我呢邊都乾到裂開 我直接搽粉底無用primer都唔覺佢有浮粉
無乜點暗沉

缺點
Coverage偏低
六七個鐘後個鼻有少少溶溶地
好大陣味 影容唔到係咩味 總之就係好tom ford嘅味

俾想買秋冬粉底嘅乾肌絲參考下
綠色藍色我都係淨係敢畫少少
成個眼蓋都係只會係屋企試妝敢用
有買過藍色palette 都係淨係敢喺屋企玩下
第一次試係HKTV MALL買嘢就係買佢個488 3支唇膏 兩日後即刻有得攞貨 我覺得都幾方便同埋其實包裝都幾好 買左呢幾隻色 (原來nars同Pat呢支咁似 蠢左
Mothership v sold out
之前有諗過買flesh 3
但覺得深色得滯
同埋比呢度絲打燒左買ZOAY既掃 痴線一打開個玫瑰金盒靚到 然後啲掃個樣都好靚仔下 遲啲考完試就可以瘋狂攞黎玩
Workbitch絲, 我想問下你幸福肌用緊邊隻, 因為我都食緊a酸, 想參考下, 同埋幸福肌淨係得賣spf50, 會唔會太高

我之前放假係屋企咩都無搽, 啲粉刺少左, 但係返工搽左Paula choice隻防曬啲粉刺好似又嚟過
我諗住買架啦但黎m皮膚唔好 coverage 太低唔會用
Hold住左
Coverage又真係幾低
我諗淨係遮到毛孔
https://www.youtube.com/watch?v=6X8fGZlCHUA

第一次睇外國youtuber,唔知係咪個個都咁有心機 逐枝唇膏上嘴同swatche眼影上手 btw colourpop新出呢盤眼影好靚 但係香港咁化應該會比人當異類
我都鐘意睇佢
覺得外國普通youtuber 都高質
至少唔會好似香港班垃圾咁 上左位就唔拍片但成鳩日話好忙
人地真係當一份職業咁做
有一個仲癲
啲眼影逐隻上眼 比你睇試色
我勁中意睇佢!!人又靚妝又靚
呢條片我比佢燒到成set liquid lipsticks
另外 ThatGirlShaeXo 仲會每隻色swatch埋上眼皮
淨係用過mr
真心我用眼線斜眼掃 我輕力點一點深啡色就飛啲粉出黎
仲要用紙巾印一印先上眼
如果唔係成塊面都係眼影
自問對眼影要求都唔係高 但真係唔鐘意咁飛粉
係飛粉好誇張
等我再諗諗先
多謝樓上兩位絲打介紹
已subscribe

有時真係唔係話自己人踩自己人
係香港幫垃圾真係幫唔落
班*
Sorry 呢排同個普通話人一齊做group project手快快打錯
屌細力啲
另外再私心推介 Stephanie Toms
我最愛既YouTuber 又靚性格又好 佢好鬼好笑
Sophdoesnails都幾好 化妝唔算好靚但好多片睇
成日睇佢d英國開架片
仲有RawBeautyKristi 都好好睇 佢d妝片真係
雖然化唔到好似佢咁 睇下都好

其實好多大陸youtuber都好好睇 起碼人地會成日出片 廣告都會講明
香港個d真係
不再孔慌
三倍抗氧
平衡乳霜(舊 宜家枝美好時光勁抵屌 100ml

我用3樣已經膚質好過我用5-6枝野
朝早太懶直接防曬代替埋面霜都可以

你A酸食左幾耐?我宜家接近冇粉刺咁滯

佢防曬好薄,個formula做得好
唔好攞出面厚身既spf 50以為幸福肌都會係咁
多謝 Subscribe曬
同問
之前試過去benfit 修完2邊都生粒粒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞