【勿助長代購勿提L’Oréal group/第一頁有懶人包】化妝品護膚品討論#98

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
我係你就both啦
去專櫃試哂兩枝先
我近呢一個月唔知做乜嘢事
可能又係轉天氣
塊面同絲打一樣生左好多暗粒仔
我即刻去咗睇皮膚科醫生,食緊四環素
其實我兩年前讀緊大學嘅時候都試過一次咁樣嘅情況,食咗半年藥就冇晒事
依家唔知係咪因為出咗嚟做嘢壓力大定係點樣
我覺得好困擾啊
以前中學係一粒暗瘡都唔會出,依家塊面有暗粒好似沙紙咁
應該唔關護膚品事因為我都冇特別轉過d products
我估其實我左邊面嘅皮膚底層下面應該係好多粉刺同埋油脂 但係我完全唔知道要點樣清
我都係九月左右開始兩邊面爆曬暗粒
唔通真係關轉天氣事?
我睇咗醫生食緊四環素但係都係返唔返去以前塊滑溜既面
我都真係好唔開心I know ur feel sis
醫生話我係因為敏感同埋天生皮薄所以好容易塞毛孔,我可以做嘅應該就係唔可以用太油膩嘅產品
好似有一半product 爛左
買左10粒sss
4粒爛左 1粒輕傷
同左colourpop講 唔知會點
第一次買 收到爛嘅好失望
打完邊爐再 update
個妝依然好完整,無花無溶,奶油肌
落妝之後皮膚都仲好靚
用左成日都無爆粉刺
結論,快啲去專櫃試吓
買咗仲未收到
絲打們想請教下你哋點樣補妝
我通常去到12點左右就噴保濕噴霧,之後用紙印
發現好多粉甩左去張紙到
之後再遮瑕再上多層碎粉
但係隔多一陣就會發現啲粉刺標晒出嚟
最近想買唇膏

本身好多秋冬色(磚紅色/奶茶色d fd)
好成熟咁
睇岩呢幾款,有無絲打用過?感覺如何啊?

或者大家有無其他款推介?

我見大家有推guerlain ,但我上sf 唔多見有你地推既色?
會俾返同等價值嘅discount code你下次order用 (不過有期限)
壓返平用唔用到啊
好想問下 其實係邊個step出左事 先會係咁爆粉刺
我平時坐office 唔夠半日就出曬啲粉刺定唔知暗粒出黎 唔知係咪因為太乾?
但出街又唔會出咁多粉刺 個膚質仲好靚
用過幾隻foundation都有呢個問題
Guerlain givenchy burberry可以上feelunique買呀

我以前都會有 就算前一日敷完deep clean 第二日都係會有
以前聽過話防曬唔啱都會有呢個情況
我自己慢慢試 睇下邊個位有問題
試過換左支保濕啲嘅primer情況好左啲 但都有
之後換左粉底問題大大減低
依加已經無乜呢個問題 除非我好懶 無敷mask
但通常見到咁就幾懶都會即刻敷翻
可能出街同係office 要用唔同foundation好啲?
始終office 乾啲
我好耐以前去一間係上環既針清
不過都唔平
vinxx我睇佢嘅手勢都唔錯可以去試吓
文字永遠唔會可以形容到自己針清有啲咩技巧
甚至你煲一大堆dermatologists清粉刺暗瘡既片都≠你會識得做
你都係乖乖出去俾錢針啦

啲YouTuber講啲乜嘢我不予置評
一個人嘅經驗
同美容師既經驗
再同讀咗起碼11年書嘅皮膚科專科醫生既經驗
完全係3個唔同既level

日日有化妝就卸妝
易出油就早晚洗面
粉底戒晒膏狀液體狀
摸落去仲係會鞋鞋地又一直做保濕都乾嘅就搵啱自己嘅去角質產品
一個星期起碼去一次

用酸太刺激除咗係皮膚勁薄/濕疹嘅人身上我都未聽過有呢件事發生,
因為你可以揀濃度低嘅
唔使一定要一開波攞30%就直接用上面
而且永遠唔可以覺得去角質用一次半次就會有效
食a酸都要一個月,用普通護膚品幾次點會見效
暗粒冇發炎變暗瘡但俾你食四環素?
個醫生好似唔係幾得喎
你試吓去藥房搵differin/skinoren溝自己護膚品揸下
sss 唔怕啦壓一壓佢又係一條好漢 我買親都預佢爛
係咪哩款
屌啲nude shades
Clinique官網維c精華有折
原本$555 三set就八折
有冇人有興趣夾?
我見bibi有介紹過話好用
平時又好少會減價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞