【勿助長代購勿提L’Oréal group/第一頁有懶人包】化妝品護膚品討論#98

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
有d 似cp同kylie 咁
初頭大家都驚係一模一樣
然後kylie 澄清
時間耐左
好多人都真係覺得個配方唔一樣
尋日睇到覺得好靚
睇真d
原來佢copy&paste番文物個花紋 完全一模一樣

古代中國文物花紋好多都好靚
對比起上嚟
現代中國 淨係識抄
仲要抄番自己
創意差好撚遠
Bareminerals礦物粉底會唔會好乾架?
乾肌用唔用到?
同埋係用掃上定用粉撲上?
咁又唔算係抄 故宮唔岀文物花紋唔通再畫過啲新嫁咩
我應該算混乾肌,但乾嘅位係乾到甩皮 我而家用Bareminerals original覺得ok,original 係佢幾款入面最唔乾。要用佢出嘅掃上,佢唔同嘅粉底要配返唔同嘅掃,我買嗰陣個BA話佢試過用差唔多樣嘅掃上效果無咁好
有冇絲打上星期五訂pat McGrath?我張單到而家都仲係unfulfilled,電郵客服又hea覆,好失望咁嘅速度
我都係星期五訂仲未 ship
我星期四訂, 星期2收到
呢到幾個絲打星期四訂都收到了
真係email再追追佢好d

btw我收到盒眼影個盒面花左一大撻, 捽極都唔甩
但入面眼影又冇穿冇爛, 所以都費事退...
不過係有d失望, 咁貴既眼影
咁話哂係博物館周邊,用返文物既元素都好正常

呢個月買咗7盒Palette唔敢再買,但好鐘意個盒
今朝晨咁早再電郵,終於有個track number,但log in account 都仲係unfulfilled

收到啦 omi隻色好靚 但有啲顯唇紋
我都係 早你一日
星期日問 佢話星期一出
好啦星期一完全無feedback無
我星期二早上再問
佢話Refund 運費比我 .
最後攪左一輪終於有Tracking
Fedex 預計下星期一到

可能你地會覺得我係西客
但如果佢安排唔到2business day .
就唔好講明 係2business day 啦
係有d 失望既
我用完潤唇膏打底再搽覺得好ok呀
好影響觀感 如果盒面花左
唔西 好認同
其實唔係唔等得 只係你大大隻字講咗係2 business day而又做唔到 我先會咁緊張
哩句真,講2 business days 先嬲,哩頭一直唔發貨,另一邊又promo 延長,又返貨
點解咁多人買pmg有問題
我4號落單 6號despatch
星期一朝早就到啦喎
可能呢樣野先令人最嬲
正路啲單係順住一次過處理架麻
依加就有啲寄左 有啲又無寄
但大家都比左咁多運費
正路都expect會大家咁上下時間寄件收件
但佢地內部就咁亂
謝謝你
Workbitch絲!
我搽咗differin兩三日塊面爆左好多細嘅暗粒!
雖然我覺得呢啲暗粒應該原本係底層,而家推翻出嚟,咁諗正確嗎?
因為諗起你之前話吐沙嗰個比喻
呻完pat McGrath , 講返啲化妝品

唔知大家今年有咩化妝品最愛或最伏

粉底最愛:
Fenty beauty pro filter #150
持久高遮瑕,唔焗痘,夏天頂全日無難道,冷氣房扮工會稍乾,而家冬天亦都用佢,加滴保濕精華又係一條好漢

利申:混油暗瘡肌

胭脂:
Clinique pansy pop
睇落好紫,上面自然好氣色,又去黃

睫毛膏:
Canmake quick lash curler <—打底必備, 用完佢再搽任何睫毛膏都又翹又唔溶
利申:油眼

唇膏:
Nars powermatte #Walk this way
玫瑰粉紅,淡妝濃妝都適合,雖然食野會甩得核突,但好中意隻色,同埋上咀完全唔乾又matte

Revlon #carnival spirit & #rich girl red
哩個系列好抵,買咗好多枝都無邊隻中伏,真正又平又抵用。哩兩隻色望落好恐怖好螢光,不過上咀好似有色潤唇膏咁,手袋長備

中伏類:
Ester Lauder double wear nude
以前用開dw好中意,直到入左fenty粉底,見el 出新野就試下
哩枝同Dw 完完唔同,遮瑕低,唔持久,妝感係光澤感,我混油肌用半日就已經成面油,好嘅係冬天用都唔乾,出油都唔會溶到一撻撻
Cls 我個tracking 仲停左係12月3
Cp同Kylie都叫同公司
好似js同Kat Von D都同lab
之後js有冇轉就唔知
Pat McGrath 我4號同5號各落左一次單
催咗兩次 終於track到件野
預計下星期一先到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞