[選擇困難症]買唔買Kindle好(3)暨交流區

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
舊到嗰個程度嘅, 例如松本清張就可能係。
但係如果上面位巴打指嘅係宮部美幸, 東野圭吾, 湊佳苗, 重松清或更新嘅藥丸岳, 角田光代之類嘅就未去到嗰個地步嘅。
唔知上面位巴打想睇嘅係邊啲。
我估佢會唔會係講緊太宰治、夏目漱石嗰一類…
不過講開又好奇怪,係咪真係 d 出版社懶到由電子稿轉 epub 拎去賣都懶呢?

我見近年既,例如【拉普拉斯的魔女】,【羊與鋼之森】都買得到,反而幾年前既又唔多見。

定係因為版權問題,只限響一個 media 出版, epub / 電子版無拎到版權所以無得出呢?
50年以上開始屬於public domain,通常台灣會出版都係畀人收藏,尤其華文,所以電子書真係未必咁多
一係就網上流通晒txt或word檔,大陸以前有好多,近年少咗或者無咁易search到
華文電子書市場係比較難搞,一來唔鍾意放上買賣平台畀人食一浸代理錢所以見到好多地方推出自己平台,而且多數係唔互通,山頭一多,就好難做得起
二來一直未有華文閱讀器開發,mooink推出後可能會有改變,但都係觀望
三來印刷出版同電子書係兩種載體,做法應該會有少少唔同,如果出版社要開發呢方面,有機會要請多個人,但一般都未必考慮
呢兩個電子書反而有唔少
希望佢哋會發展啦
我想轉囇睇電子書
無認真研究過,舉呢兩個做例子因為我只識得呢兩個…
出 epub 唔使再擔心比曱甴咬…
有無人買/淘過好輕而質感唔差(唔會好膠)嘅殼?
連唔到公共WiFi係咪正常
佢地個 WiFi 唔係就咁 connect 就得,所以唔得係正常。
咁我返到屋企先setup啦
佢地用既 data 唔多,就咁用電話放個 wifi 都得啦,如果佢唔 update firmware 的話。
爆左data
我成日連自修室嗰啲嘅wifi都冇問題
Kindle有browser俾你入嗰login page
可能純粹今次嗰WiFi太弱
新版本係可以登入嗎?以前用緊 K3 時係登入唔到。
多謝指教!
可以呀
佢會彈個pop-up window話WiFi login required
㩒ok就會轉咗去個login page到
而家都幾先進喎 ... 定應該話我太 out 了?
想問下paperwhite4正常個價係咪都係150US,特價會唔會差好遠
剛買咗呢個未收到唔知質素,貪佢可以打斜豎喺度
岩岩爬左陣都見到 睇怕都有排等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞