[選擇困難症]買唔買Kindle好(3)暨交流區

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
窮學生當然係二手 iPad 加 kindle(無燈版),擁有成本低好多。
單純上堂唔需要考慮 kindle (fire 除外),根本就無野可以比你配落去 kindle 用。

readmoo有堆drm-free既書係可以拎去唔同device睇, 不過新書通常唔可以, 要拆drm

你用likebook mars既, 可以直接dl佢個app睇, 唔使咁麻煩啦

我都係用緊likebook睇readmoo, kindle, 博客來
貪佢可以睇晒咁多個平台
啱啱拎咗pw4研究吓先
但係 readmoo 個 app 響 eink 上面顯示如何呢?

大部份 apps 響 eink 都非常唔掂,例如漫畫人響 boox 6" 會用到想掟爛部機。
咁都係買部ipad 用住先,遲啲返intern 有多餘錢先買部kindle 試下你個玩法
其實最好就係問人借/落去試下機先。
eink 好老實講,唔係人人都接受到架。
錢事少,多件垃圾事大,唔用仲要搵位放呢下頭都爆埋。
likebook mars嘅spec係 eReader 嚟講我覺得算係旗艦級
https://medium.com/@julianlin_44495/博閱likebook-mars-開箱與簡易心得-34e780cb43f1

入面有條片應該係用漫畫人
冇想像中咁lag
有啲大學圖書館有得借kindle,借嚟試用下先啦

我自己就覺得Ok既, 係有時佢會彈app, 用舊啲既版本會比較好, 不過當然冇得同iOS個Apps比啦
配色問題有 d 位連 LCD 都用到著火(例如搵書個放大鏡,白色配淺黃色),家陣做眼力測驗咩?

lag 我可以忍,顏色太差就真係忍無可忍,連個掣都見唔到,用條毛咩。
哇屌,呢 d 係德政黎喎…!
邊間大學咁趕上潮流?
睇落又真係幾 ok 喎!
今晚返去試下先。
佢每一個app都可以自己調較對比度架喎, 我逐個Apps較左就好好多
你要直排真係應該買佢出果個mooInk
閱讀體驗係最好
紅磚有呀,preloaded 咗啲書喺kindle,雖然只係借得7日,但可以體驗下先
七日都好呀,通常三四日就知啱唔啱口味,總好過買完返黎放上神枱供奉。

同埋會係舊款,因為都起碼2、3年前已經有得借 但我借完就決定自己買返部

好多年前買過一部paperwhite, 睇咗十零本書之後就封塵
近排拎番出嚟睇漫畫, 但6"真係太細, 睇到鬥雞咁滯
因為我睇中文書多, 所以諗住買kobo aura one, 但日本/台灣樂天都下咗架
追post 發覺likebook都唔錯, 行android, 可以睇kindle/kobo/readmoo, 上網都得, 我自覺應該無paperwhite咁快封塵
如果用過舊款都接受到,新款更加無投訴。不過佢唔會舊到去 K3 有掣嗰款掛…

有掣同無掣既影響比有無 front light 更大。

原來香港都有實體店賣 我仲以為一定要經amazon 買
有實體店,不過唔一定係 Kindle。
例如博閱響深水埗福仁有放好多機做 demo,不妨落去望下先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞