[選擇困難症]買唔買Kindle好(3)暨交流區

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
估唔到會開到三

有問題嘅巴絲可以花小小時間睇咗呢頁先
(辛苦咁多位巴絲幫手整理)
如果都係解決唔到你嘅問題嘅話歡迎發問
我地會好樂意解答你嘅問題

常見問題整理

Calibre(入書落Kindle嘅好幫手)
下載link:https://calibre-ebook.com/download

1. 用ipad睇書唔得咩,點解要買多部eink Reader?
eink reader好似睇

真書一樣唔會每隻眼咁容易攰同唔舒服
長期睇書就啱晒你
但如果睇開pdf既就用返ipad之類既tablet
因為機能所限
一zoom in out會lag到想扔爛部機

2. 咁多E ink Reader,買邊部好?
睇英文書就買kindle啦
中文書都有但好少正體(亦都可以係其他地方買完再入落Kindle)
唔想咁麻煩咁睇正體書就可以揀返 readmoo kobo 之類ereader

而Kindle都分不同版本
根據價錢就低至高同埋硬件分別係
Kindle (冇燈冇實體掣)
Kindle paperwhite (有燈冇實體掣)
Kindle oasis (有燈有實體掣)
而有好多features同大小都有分別嘅
可以Google睇下

3. 邊度有繁體電子書賣?
readmoo
kobo
Google play

4. 點樣簡體轉繁體?
calibre(https://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=275572
用簡轉繁字體(先將firmware update到最新
http://jdev.tw/blog/5389/kindle-customized-font

5. 係kobo/Google買左書,點將佢放入Kindle睇?
Calibre幫到你
https://iamfugue.net/kindle-google-play/

6.想橫排轉直排?
可以用呢個網轉
http://ebook.cdict.info(天火藏書)
或者用番Calibre嘅簡轉繁plugin都有呢個功能

詳細教學(感謝海綿寶寶巴打)

我隨便分享下我做法(唔知有冇更好嘅做法)
我用mac版calibre,應該同windows一樣

1. calibre>偏好設定>取得外掛>搜尋格:traditional<->Simplified Chinese Converter>安裝之後重開軟件

2. 然後拉你本簡體書入calibre (唔講deDRM,要解書另文講好啲)
乜格式都好,轉一次檔做azw3先 (個別轉換,輸出格式揀azw3)
(之後我會刪剩azw3,統一用azw3,因為上網啲人話mobi唔支援直排?)

3. 右制>編輯書藉>plugins>convert chinese text...
自己按需求揀設定,繁體,直排

4. 轉完之後應該就可以,但我自己遇到多一個問題,應該係個plugin寫唔好(可能mac先有依個問題),佢啲標點喺kindle度睇會九十度轉咗......
所以我會喺 偏好設定>轉檔設定>搜尋與取代,改左啲標點
例如:
︐ 轉做,
︓ 轉做:
……轉做⋯⋯
︒轉做。

另加: 如果想邊界攞盡啲,我會喺 外觀>樣式 加以下一段:
@page {
margin: 2%;
}
不過喺kindle就變相冇得改margin
上網有人討論更多CSS,不過唔講咁多,未必有用
之後再轉一次檔就完成

5. 另外我會裝思源黑體睇(上網搵個字型,拉入font folder,要更新firmware做最新先有),咁樣啲標點先會置中而唔係側埋一邊

希望幫到新手嘅巴打

7.廣告版(with Special offer)同非廣告版( without Special offer)有咩分別?

廣告版同非廣告版嘅機能係完全一樣
分別只係在於一個待機時會有廣告畫面
所以廣告版會平幾舊
而廣告只會係待機畫面同揀書meun先會出現
你唔洗擔心會唔會睇睇下書迫人睇廣告

但如果有書套嘅話
非廣告版一開書套就會自動著mon同解鎖
而廣告版只會自動著mon但需要手動解鎖

買咗廣告版但唔想見廣告嘅話
都可以用Amazon客服講番
你係香港用唔著個special offer
佢就會幫你remove咗佢

更新番我就已經買咗ppw 3開心使用中
頭先開錯咗係吹水台
巴打介紹用來睇漫畫 , 估唔到效果都好好.
流暢 . 滿意.
咁就好
除左GOT 同巫師 有冇d世界觀好正既同類型小說?

時光之輪?
迷霧之子?
死亡之門?
lm 垃圾shipbao仲未轉status
空運緊?
寫1號到 但仲係空運中 係未其他巴打都係咁?
重新留名
巴打,你轉左空運幾多日?
10日
係呀一樣
見到買其他野用shipbao既巴打都係咁 我估起碼等多個幾星期都未定
我只望今個星期收到貨
預佢轉到status先啦 而家仲係空運中
LM
我都inbox問咗,但當然就未覆啦
我打去問佢都覆唔到我啦
等我聽日打去問下,無得再用啱啱過咗星期六/日嚟做藉口
我覺得都係太多貨佢又少人做唔切 但都係要打去追 唔係下年都未必有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞