[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#22

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
TN Fhd 144Hz
是正常了 HDMI到極限了
用過雙mon番唔到轉頭
停產
有冇其他有1dp 同兩個hdmi嘅
想換2k mon 不過我見switc 同ps4 冇用就放棄咗
其實TN moon 唔岩ps4 switch 用
mag271c係唔係新出?

有人推薦我買呢個

2600加rx580

平時玩csgo lol

想24-27吋 144hz

有無差唔多款推介 平時無點留意mon thx
依家部電腦用緊Ryzen 2600同埋GTX 1060 6GB, Mon係60hz mon
想換過個Mon因為玩PUBG既時候會有畫面撕裂既問題
我想問下如果要解決呢個問題 係咪最好要換個144Hz G-sync monitor? 定係就咁買個144Hz Mon已經可以解決到個問題?
hz數同fps數越高 撕裂會越唔覺眼
要完全解決 一係開v-sync 不過會加input lag
一係用g-sync/freesync
34wk95u係咪屌打所有21:9mon?
但係好撚貴
諗緊買C34J791 好唔好
因為啲色唔好
我都諗緊買1080P定係直上ACER果隻4K
但係如果係同電腦駁DUAL MON既話又驚張1060推得辛苦
唔用打pc game,張1060推4k都完全輕鬆
除非玩madvr影片升頻
咁聽你講睇黎我都係盲入acer 果隻平價4k hdr 算
解像度絕對係
色彩都可能係(DCI-P3 98%/sRGB 135%)
不過冇曲,低hz?
yes,hz係非gaming mon標準
算啦34wk95u 太貴
應該都係c34j791 算
不過香港好似冇?上網搵唔見有
如果咁睇 可能會買隻144Hz TN mon
但係其實TN d顏色係咪真係咁差
我10月個時係淘仔買EW277HDR
叫間鋪用SF直運香港一共$1679人仔
用左2個月暫時都冇問題
之前買左C32H711,但換左三部機都有問題,最後原廠退左錢。
想問下有無同級又差唔多價錢既可以推介?
想買PS4 pro 之後再買個Monitor
係咪FHD就夠架喇
budget 2k - 2.5k
自己去現場睇,其實又唔係話差到不堪入目嘅,比我選擇嘅話 144hz 1080p 同 60hz 4K 我就一定會選 144hz,因為流暢對我來講幾緊要
就算買左4K mon都得物無所用, 我張Display Card推唔到4k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞