[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#22

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Acer KG271 幾抵屌wor.. $2000都唔駛, 又144Hz, 1ms response time, 點睇? 定其實腦場大把哩D同類價位質數既mon?
而家入Dell Alienware AW3418DW 英國賣大概9999港紙 值唔值
香港唔係都係賣緊9千幾咩
應該差不多
其實我少打機 不過真係想要21:9 4K 同色準moon
有冇其他高cp值介紹
基本上還是要抽吧.
這次似乎是平價款嘗試加入廣色域所以有點難抽.
另外所有螢幕初期的機器也都比較難抽.
但32UL950要是抽到好的 基本上還是秒殺32UD99的樣子
韓國有人拍了X27, 32UL950, 32UD99的比較照
http://www.coolenjoy.net/bbs/31/793854

以香港的LG保養 不能一直抽
色彩還好 可以做硬件色彩校正
只是怕均勻性問題
有無巴絲有留意或者買左MSI MAG24C/MSI MAG241C
144Hz VA 1ms二千幾蚊
買唔買得過
241 好過24 但香港買勁貴 點買得落手
271cr京東都係1999人仔
34WK95U-W
38WK95C
呢啲?
要成11-12k 比aw3418dw 仲要貴
21:9 4k 好難平
三叔呢部唔知好唔好
LC34F791WQUXEN

$6800
睇spec又好似冇伏既
VA moon
不過dell果個三年有問題一換一
有個問題想問吓..
咁隻MON就係3440*1440
port位得1個HDMI 2.0 同DP 1.2同dvi
咁我就試左HDMI 2.0 可以出到3440*1440 100Hz RGB 8BIT色深 HDR
或者3440*1440 60Hz RGB 12BIT色深 HDR
DP 1.2 出到晒3440*1440 100Hz RGB 10BIT色深,但就冇左HDR個開關..
係咪只能兩者選其一呢, 我個目標係開到晒3440*1440 100Hz 10bit 同hdr
coolenjoy 我還沒注冊到會員
買左EW277HDR 今日送到
仲諗緊買EW277HDR定EW3270U
轉左軚 買左U2518D
pg27uq今日到
喔.... 原來是看不到的唷... 算啦..
一直誤以為沒有註冊還可以看...
Coolenjoy很難註冊到就是了. 他要本人認證才給註冊
大家由平面mon 轉用曲面mon 會唔會唔慣
我打算24吋平面 轉27曲面,我擔心睇文件時會唔準,定係我諗多左其實無咩分別
如果想要24吋平面水晶面, s2419h/s2417dg 好唔好? 平時主要打下LOL同睇下片, 知佢行ips, 會唔會差好遠
仲諗緊27uk600 or el2870u
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞