[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#22

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
老實講你張卡打機 1080p 最穩陣,睇片都係1080p最多選擇,1080p 144基本上得 va 同 tn,咁簡單啦,自己落場睇囉,4k咪下次再換先講囉 ,我最後都係買左 c24fg73,依家你叫我用4k 60hz,我都唔會考慮。
雙mon 1080p 144+4k 60

上網/睇片 4k 60,打機1080p 144
呢個對我問題大了,因為要雙mon我要順手換左間屋先
是咁的
部電腦行緊GTX1070
Dual Mon 一隻2k 144Hz 一隻1080p IPS
經N卡個軟件設定返隻2k Mon行上144hz
但唔知點解成日會自己彈返落60hz 係咪關Setting事?
PG279Q好d定XG32VQ好d?

而家雙mon 32吋個個舊得1080 27吋個個4K 而家D字體大細好難就 係咪冇得set 每邊 mon D字體大細唔同?
Asus vx279h係咪好廢 我要求唔高
好似有得SET
XG4202
有無邊隻同mag241c/271c差唔多
LG 27UL600 新model 有 VESA Display HDR認證
有認證效果又唔會好左
見同上代同價
新人留名
有爬過文但有以下情況想問下應該點揀mon
主mon係iMac 5K 27"
想入手個副mon
for 雙螢幕方便工作,同埋有部switch駁大mon玩
平時會剪片做設計 間唔中睇下戲
筆直1000-6000
搵多隻4k
EZIO
EIZO EV2785
9000 筆直1000-6000
VP2785-4K/BM320
好似好正?
唔識日文 包唔包郵?
香港好似賣緊double
好似幾抵玩 係咪買番個變壓器就用得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞