[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#22

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Taobao買用左2年半既2k mon壞鬼左 , 2k 23-25寸中, Dell P2418D 係米最好既選擇? 呢個size 2k mon真係唔多
想換 mon .. 見到新蛋隻 LG 32UD59-B 32" 4K UHD $3000 不用, 只不過是 VA, 抵玩麼?還是同價位 27 ~ 32 的 IPS 有比較好?見 DELL 27' 都 4000 HKD 往上
27uk600穩陣過VG270K
HDR10=High dynamic range
DCI-P3=電影級廣色域

要有好既HDR效果DCI-P3唔少得 但4K HDR+DCI-P3會好貴
如果一隻Hdr10,一隻P3 mon
邊隻會靚色d?
咩型號
imac 5k
Hdr10指27uk600?
呢隻HDR只係入門級
我會揀imac 5k
準備買32gk850g,g-sync黎講性價比算唔算最好?
唔該巴打
Dell UP2718Q
香港好似無得買x27
有,3皮囉
淘寶買LG 27UL600 計返港紙3千5蚊 抵唔抵屌?
另一個選擇係dell U2718Q 行貨4099

因為我用MacBook Pro 2016, usb c轉hdmi好似出唔到4k 60Hz HDR, 但DisplayPort 應該就得
Dell 個隻display port 出唔到hdr
LG個隻先得

其實dell 個隻啱心水啲 有無人知MacBook pro 轉hdmi 4K hdr 有無得搞?
27UL600有HDR400認證
U2718Q太舊款 HDR效果又差少少

留意返顯示卡太舊唔支援HDR
AMD Radeon Pro 450

DisplayPort 1.3 HBR / 1.4 HDR Ready

呢張卡可能得
Sorry 無講清楚 我個部係MacBook Pro 2016 13 inch with touchbar
得onboard display Intel Iris Graphics 550
係咪出唔到HDR?
唔得喇
咁慳返好多
有無27吋4K 入門mon 推薦呀?
定output 唔到HDR都買樓上個兩隻 會唔會無乜分別
27UL600有HDR400認證
U2718Q太舊款 HDR效果又差少少

留意返顯示卡太舊唔支援HDR
Sorry 無講清楚 我個部係MacBook Pro 2016 13 inch with touchbar
得onboard display Intel Iris Graphics 550
係咪出唔到HDR?
唔得喇
咁慳返好多
有無27吋4K 入門mon 推薦呀?
定output 唔到HDR都買樓上個兩隻 會唔會同平野無乜分別
EW277HDR加唔加到支架?
上面兩隻都係平野黎

入門級4k+入門級HDR

入門級4K 無HDR咪27UD59
PG27UQ嚟

X27 未見過有行貨
話時話,
Acer 公佈話Q4 發售個兩隻平4k 144 mon 無晒聲氣
pg27uq>x27
直接pg27uq仲好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞