[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#22

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
一個mon可以用好多年 應唔應該畀多啲錢買個好啲
睇中左EW277HDR 好啱我而家既需要
駁notebook出黎睇戲上網少量文件 打ps4 switch

不過預左長用係咪買個4k好啲
EW3270U個價我都ok 不過暫時唔會100%用得著佢個spec既野
又睇到啲標準(HDMI1.2, DP1.4, HDR10, HDCP2.2)好唔定成日轉咁
會唔會遲下又轉標準跟住唔support個mon

應該平平地買個100%乎合而家需要既mon
定畀多啲錢買個好啲黎長用 唔洗遲下又諗換mon
應該畀多啲錢買個好啲
4K爽好多
遲下換PS5 隻MON都跟得上
無呀

970應該要用HDMI
用HDMI開到了
幾錢,有興趣24”
而家部notebook太舊出唔到4k
不過遲下會換
係咪都衝左4k mon先?
5-6k 想搵隻27吋16:9 2k 144hz ips g-sync mon

係咪得Asus PG279q同acer XB271HU揀?
可以
掛耳牛
哦。。。
完全無認知
想平平地買部24" 1080p Mon, 一般上網睇片用, 間唔中打下機
請問Philips 246E9Q / 247E9Q算唔算好嘅選擇? 或者有無其他推介?

係epc果邊睇到個post
fedex 有咁粗暴咩 ?
新蛋直送都搞成咁?
事主仲話外盒冇嚴重破損痕跡

好彩我果部dell冇事

應該係睇佢個盒裡面既海綿夠唔夠保護性
dell個外盒目測厚佢一倍
https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/34wk95u

RTINGS 34WK95U的評測出來了..
結果分數沒有很理想.. 連32UD99, U3219Q也比不上
而且這不是不閃屏... 95%以下就是PWM閃爍的樣子..

27uk650也比34wk95u 高分 不可思議

34wk95u開啟local dimming 對比度只有極輕微提升
CFG73 嚟講 同價位仲有無推介?曲唔曲無所謂
HDR模式下DCI-P3 也只有85.9%
有HDR跟獨立DCI-P3模式
沒測獨立DCI-P3模式
嗯... 我剛看RTINGS發現連U3219Q, U2718Q也不是完美不閃屏..
特別是U3219Q的PWM好像特別嚴重..
這樣就不知道32UL950狀況是怎樣了..

個人很不喜歡會閃爍的PWM螢幕
這樣也許在HDR600 32" VA那幾款出來之前
EW3270U還是不錯的就是了.

台灣連32UD99都買不到了.
U3219Q的PWM比34WK95U還要嚴重吧.
PA32UC還是太貴了. 1300美金以下還是比較剛好
24吋 144hz 應該就係佢同 xg2402了
上淘寶搵到隻VX3479
好似幾好J 21:9 2K 34' VA HDR 100Hz
但點解冇乜人討論 係咪有伏位
Sorry 我講漏左要27吋

咁都話唔突?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞