羽絨/風褸/旅行用品討論[8][黑五後] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
保暖內衣黎講 都係買uniqlo?有無其他牌子介紹?montbell得唔得?
平價有uniqlo baleno
中價有montbell 既人造纖維
貴既有smartwool, icebreaker Montebello 既merino 羊毛衫
啱啱買左heat tech褲 好抵, 加件防到風係面就夠做, 唔洗買千幾蚊條果D
係DWR(跣水)無左,
去永安/保捷行買枝洗到goretex既洗衣液去洗, 千祈唔好落柔順劑

https://grangers.co.uk/collections/clean-clothing/products/performance-wash

https://grangers.co.uk/collections/protect/products/performance-repel-spray

買埋枝 repeal , 乾左噴,自然乾, DWR 層就會返嚟

無左跣水,表面濕左就會唔透氣
Heat tech 得咩,以前試過麻麻地,依家多左好多款?巴打推薦邊款?
外套顏色大家買乜?
屋企好似唔係黑就灰深色
有冇人買左鮮色?橙,黃,藍色?
驚自己carry 唔到
有齊藍,紅,黃
反而冇黑色wo
夠平
女友超怕凍
而家個天氣都著褸,但佢話去韓國負十幾度夠 我都好質疑
不過佢著完打底著厚衛衣再著uniqlo有內有毛毛果褸再著件韓國人果d入面有層毛毛嘅大褸
所以搞到我試下mont bell會唔會堅過uniqlo
$169條, 是但啦
以前買過黃同淺藍
記得有件arc’teryx有件紫色好靚
支野唔係goretex 嬲 既話岩唔岩用?
鮮色唔可以成日著
行開山 鮮色啱晒
有件橙黃色 Atom LT Hoody
Patagonia R2 好拎貴,香港買成$14xx
有無人係 Klättermusen 愛好者?
係日本台灣都幾受歡迎
前排係旺角搵到平貨 個背囊先1100

防水褸原本諗住買beta sl hybrids ,但又驚撞衫,愈黎愈多人著,最後買咗件allgron jacket

你地件montbell羽絨買返黎之後會唔會洗下先?
我就咁掛起曬+風吹道算,只要想整走新衫味
洗羽絨好煩
我都係著緊allgron,最大問題係手口位係用索帶,好多時索唔夠緊
allgron 2.0轉咗粗帶同扣可能好D,但應該唔會再買
我有件 frode jocket 著左5年仲好新淨,設計幾特別
有無巴打有著pertex 既hardshell?
Allgron user here
手䄂口索帶成日畀外物釣住
但學樓上巴打話齋,應該唔會再買
我都有興趣,你幾高著咩碼?唔該
想問問, 我之前係hktvmall買左支grangers wash+repel洗劑
其實仲駛唔駛買支repel黎噴?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞