羽絨/風褸/旅行用品討論[8][黑五後] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
12 Like 3 Dislike

我d status 同你好似有點唔同,俾你參考下我的tracking history.
學到野 不過未到
東京都未必夠,北海道
無知一問
見而家Overlander Montbell有九折
會唔會平得過係日本買?
Overlander 定價較高
日本平d
你直接去官網有英文版online shop睇到晒價
直接計7算 連埋稅都係日本平
但差距係一二百蚊內 急就香港買
thanks!
大家點睇the noeth face ventrix jacket?
件montbell近10年了。
好似都無點大洗過,係幾年前用soap清洗一下。
今朝執拾時發覺一d都唔防水了

Smartwool base layer應該咩價錢入手
件衫咁耐 啲coating實會甩同埋溶
我都覺,差唔多功成身退。
另一件gore tex outer無袋插手,反而上年買件uniqlo 防水防風表現幾唔錯
裡面入水? DWR coating 無晒要從新加先會煽水
https://www.thenorthface.com/shop/mens-ventrix-jacket-nf0a35ds#hero=0

類似Atom LT 水平既薄褸, 無防風, 無防水.
我用花曬狂射,未面入面有滲水,外層就完全無水珠結成。
有goretex都會咁?
我諗關我清潔保養問題
其實用得太耐 件嘢面料個層goretex料係會甩同溶 因為用得多會磨蝕咗 所以用得耐你發現佢開始唔防水嘅話 就要去買啲補goretex嘅浸/洗劑 如果都係唔得可能就要買過件
邊件? 不過去overlander買最好真係去返12樓同銅鑼灣 呢兩間啲貨真係會多啲
果層應該叫dwr?
但Goretex嗰層膜唔係應該夾住喺件衫本身嘅布料中間架咩?面嗰層DWR只係幫佢將啲水跣走,但即使件衫嘅DWR Coating甩曬,水唔可以跣走,但應該都穿過唔到Goretex嘅layer架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞