Nikon 討論/貼圖區 (7) Z陸無人理,Z柒等減價

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
去肥花摸左下Z7
影相有banding
同埋支Kit 好似玩具
自己鍾意直景同就位,好多人上山
旺過旺角

呢兩張最少人又就到位影
黎緊會去芬蘭,想問呢種防寒有冇效?
會好過無既
重點其實係你用咩機
老爺機d7000
著衫係要有人體體溫不斷「加熱」,佢先會keep住唔凍
呢抽野咁大面積響山上面吹,應該三分鐘內會同降到空氣溫度同步
不過佢俾到既係你本身手指外露先做到既操控動作,到時有少量時間可以擋風,唔係完全無用
但係咁大件野個效率都好低吓
唔知如果你加幾塊發熱包效果會點
新手問題,想問邊枝鏡影極光好d?

咁點算...仲要set腳架咪好快冇電
定焦16算
我唔知你經驗有幾多,呢種環境都係要處理你個人本身適應問題多過需要理d器材
電只要預備多幾粒就可以解決,唔係咩難題
但係你自己要長期外露去operate咁你應該著眼你身上既裝備先
如果血唔到手嗰種人(我係),著幾厚手套都頂唔到半個鐘,一定要靠外熱
我唔知芬蘭幾凍啦
但我好同意上面講搞掂左你自己個人先
之前買過隻手套係姆指食指個手指頭可以拆得開等你去操作相機, 我覺得都幾好用
你上面淘寶個舊野與其話保暖不如話擋下風雪仲好, 加暖包我覺得都WORK, 可以試下既
其實我都幾多FRD去過影極光, 無咩聽過佢地話要特登買D裝備去

利申最多只係-15度左右影過相
係咪上午影 ?
係,上到山大約十點半左近
兩點鐘落山,好多人兩點先上山估計影日落
個人來講唔怕冷,果度預最冷-20度左右
未用過D7000真係唔敢答你, 不過我估計應該無咩問題
買定D暖包同帶多幾粒電應該就OK, 我諗唔需要買你講個舊野
以前去滑雪拎過d7000上山
都有-10 ~ -15度
正常運作,唔洗特別要咩暖住
謝巴打
上午至2:00影D 色好難處理
不過4-5點又好多人
藍天白雲好撚正
d700
淨係講膚色 rend 到 Pat 屎咁已經唔洗提
未講混合光源下既 wb
咁樣升上去無可厚非
但比我會入 2nd d750 玩兩年等 d 鏡齊將先
btw happy shooting
我咁影。垃圾相傷眼勿見怪

少少意見 highlight 同 shadow 唔好下下拉到咁盡
搞到上面D相好唔自然
已經減左。。原本個hdr 好勁
陳年D70用家, 部機仲未死但已經好少拎出街用, 係屋企影玩具多
諗緊買D500 定Z6 定係轉會好
鏡就唔多嘅, G鏡得一枝18-70
D鏡有20/2.8, 50/1.8, 60微
另外有枝Tokina 12-24, 死馬28-300
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞