Nikon 討論/貼圖區 (7) Z陸無人理,Z柒等減價

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
咁樣無意義
用RAW個workflow就係想去到最後output之前都仲有最大空間去後製
講緊上面討論既超大反差太陽景就更有必要

今時今日一部好基本既PC已經可以應付基本LR/PS執RAW
唔撚影
搵電話好求其自拍埋自己個樣一吓,就收埋開始食
850 唔得
開張LRaw 已經疾機
所以我都換左部10k 嘅電腦 先順
G同E直接比較,的確係G中位sharp邊位鬆,而E係整體sharp不過最中位唔夠G sharp
我自己揀左G,不過係因為重量,同埋多多少少價錢 (二手好易搵七千幾)
我覺得個VR響70mm之內係可有可無,G本身已經唔係輕/短,去到E再要加重負擔係太過多,除非你拍片想要VR,不過因為Z出左咁用Z有IBIS加24-70/4有好少focus breathing仲好
係咪好大部分budget去左GPU? LR執相機應該最緊要粒U單核clock快,核數4個夠晒唔需要多因為你俾多dAdobe用唔晒,可以係Kaby Lake 7700已經好夠,再新更好
其次係SSD,放LR catalog同preview嗰個folder最好用個好快既nvme SSD,堆相個真身RAW反而可以放(慢)hard drive
Adobe CC有少量GPU加速不過LR PS影響不大,可以用舊少少既基本卡
應該一萬樓下砌到有突
ram 最食 16都唔夠 要32
其次先係U 同 display
850 LRaw 14-bit 未開話嘅真係唔會明
我上一部4core gtx970 16gb 都唔掂
我都諗緊Nikon g 不過一手先9千幾
二手七千幾又唔係話特別平 又可能比人操左好多年
又諗緊z mount 2470會唔會有咩大別
例如邊緣成像 廣角變形等等
見 z 14-30 f4啲宣傳圖 有好大進步
LR應該16GB RAM夠,你俾多d佢,佢都唔識用 (PS就唔同講法,多多佢都識食)
Display我無響一萬蚊條數度計,因為太大個range可以敗家,闊色mon搵Dell可以兩三千,搵Eizo可以兩萬

D850既46MP係大食的
最理想都係有幾多budget砌幾勁,不過用部舊少少既都只係執嗰時慢姐,未至於用唔到

利申: 枱頭用iMac 2017 4.2GHz 7700K 40GB RAM 1TB SSD
外景用2015 MBP得2.8GHz Haswell 16GB 1TB SSD
執D850 RAW響iMac叫順,響MBP chok慢一半左右
好care邊緣成像的話,真係要認真考慮Z,呢個係佢so far最大賣點
其次係24-70呢支野基本上個kit價係價廉物美

當然你本身已經有部F mount FF body的話又唔係咁有必要行入去Z
不過響24-70只可以F mount內既選擇之間升級,係無一隻好野(2019標準)
而家相機市場變得好快 唔係好決定到買咩好
本身只係翻緊攝記part time 同讀緊書
換枝靚鏡同機又好大投資 唔敢輕舉妄動
用緊D750
原本一心上D850 始終850基本上乜都好
但試完z7 又覺得 重量 防震 最緊要係z mount 個前景
24120換2470 F fount 都冇乜話好好嘅choices
wide angle又係 Nikon 1635 f4 又大又重又唔係話特別靚
想入tamron 17-35 f2.8-4 A037 但雖然性價比高
但z mount wide angle 又似乎有突破
所以買咩都心大心細
買一代,用落無投訴
影細路都得
龍仔我有四枝,無一枝走焦

話走焦其實係firmware 問題,用舊版會好d
支新出wide 鏡又係好樣衰
有冇人會用接環轉milvus 18/21
諗緊升iMac/ macbook air 後製
如果咁我會建議你按兵不動照「忍」24-120
一兩年後到你budget鬆左,Z全lineup會成熟d嗰時先出手
iMac 5k係響Mac之間性價比算好,而且打包一個唔差既mon,煩少好多野
MBA唔建議考慮,粒CPU係非常之低階
用dxo lab執冇咁lag
今次真係正
Z6/z7會追加眼控對焦

SONY想轉會黎NIKON
即刻令我想買z6
第一次聽1635 又大又重
等佢出多D鏡先轉
應該係cpu 最需要勁wo

我8gb ram, 垃圾gpu 的imac 都執得順
我會留守單反,因為會越來越抵屌,我ff+apsc儲哂成個鏡群,六定焦,大三元加600mm, 連天涯鏡加macro加兩部機加閃先係四皮z mount 咁新,有排發展, 儲到呢個鏡群保守計要十萬同五年,加接環又無左本身輕便意義
但新系統個鏡價貴得太離譜呢。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞