Nikon 討論/貼圖區 (7) Z陸無人理,Z柒等減價

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我就係啱啱用嗰張1000蚊coupon買左隻50 1.8G (CS官價1930 )
一代鏡rip....
35mm 就貴好多
50 平日多啲拎部機影下野都好
24-70 平日影下食飯 都好似好大陣仗
無架喇,你睇吓Z mount 24-70/4縮到咁細,都仲同電話好大距離
F mount既24-70仲要/2.8係必定好大陣象
成件事個用途唔同,你如果主要影枱面野,又要照顧埋禮儀,基本上一定要用電話
同埋平日返工食飯、收工行街果陣有野想影
拎24-70 都好跨
不過都係諗下先
1900 可以買其他野
平時返工一係你帶RX100個D, 一係無反
帶單反返工放工會唔會太辛苦
但D850 已經係接近完美
摸過Z7 都係差啲
我OK 嫁單反出入
欣賞你真係好有熱誠
得閒影多D, 加油

成日對焦都好似對前左格
我部V1當時就係10mm餅鏡kit
嗰時smart phone影相仲柒吓柒吓,1+餅個組合真係影枱神器黎,近焦20cm f/2.8
有冇影隻柒頭文呀
我比較想知會唔會考慮加返eye focus
遲下支Z F1.2人面對焦我怕去哂個鼻到
我估要起碼2-3代body先開始追到某幾個人地已經有既功能
仲要考慮埋未來幾年SONY本身,或者smart phone界響computational photography既進步
所以Z個前景其實都唔係好明朗,原本Nikon響F mount優勢係頂級AF可靠度同埋鏡群,衣家Z響AF有排追,而鏡群唔理FTZ直程接近零
貨比貨之下一同人地比較就即刻唔掂
之前影落
youtube 睇開幾個
佢地都係室內影人像
有backdrop 有打燈

如果風景最大問題係冇乜審美眼光
流於貓蛇化
有啲題材(毒撚節)就難發揮
餐廳食飯影果啲又唔會靚得去邊

多數影賽馬、打雀
咁打雀就最大問題等支500 F5.6
因為小黑打雀真係難
問題係睇唔到中唔中焦
有冇試用liveview影睇下有冇走焦

多數用眼睇觀景窗
不過支24-70 除左24、28 好似有啲變形
其實一流

小黑七直頭正
咩年代,部Z6連唔到5ghz wifi
nikon d機係呢方面一向好差
跟住試下個app remote,跟本lag到用唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞