Nikon 討論/貼圖區 (7) Z陸無人理,Z柒等減價

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
24 mp , 最勁dr, 高iso 同級最勁

你想要埋8 fps? 其他機仲點賣
唔落架,機身合成一定蒙
需要理其他牌子咩?d7200出既時候都未有d500,已經係nikon唯一apsc高階機,唔會同自己牌子其他款構成競爭
D7000 d7100 都已經係6fps,睇返08年既d90係4.5,再上一代d80係3,d300s 09年機就7fps
D7200作為15 年既機,升到7fps絕對係好合理既要求
D7500同DD500出左之後D7200 DR同高ISO係咪比佢2部過左
高iso係,但睇返dxomark,DR反而係d7200略勝
同埋雖然d7200 noise control略差於d7500同d500,但有返多400萬像,相信可以扯平
d7200係唔錯既,不過我等緊d760,如果正就會換😂😂
等到末日
D700>D750都6 年
照計D760要2020先有
d750同d7200同期出,無理由為左上full frame就換d750,但係我又唔洗用到d850咁高級。d人傳nikon今年會發佈D6同D760,唔知真唔真
D750有低通差咁d
我都覺😂😂所以咪要等d760
腳架諗左買gitzo mountaineer 2號腳
波頭諗緊RSS BH55
快拆版係乜來
你都用緊D850,基本上DR已經夠一個-5EV曝光,俾你番去執
我自己影landscape都唔用黑卡/GND/CPL,機動性唔夠,有時個天色變得好快我寧願take多幾shot,番去有多d option揀
我覺得都好清楚自己做緊咩既人先真係開始有需要用D850都要為左HDR做包圍曝光
多過一個曝光當然要落腳,就算用Photoshop既align功能都幫唔到視角/透視(如果你幾個shot指去唔同角度)
呢個景影一張RAW返去執算啦
russellWestbrook = AOYUXXUYOA
好多function我都未用過,複雜少少只係摸過多重曝光 hdr應該點set?如果唔後製又要影到上面光差大嘅相係咪只可以落漸變?her
上面個張難搞既係中間有一棵樹
最簡單都係影一張RAW, 返去再LR推返光
真係影就落腳再包圍曝光, 返到去合相

其實呢張都好難唔後製架啦
我明呀
成日睇到個天死白
就想影好啲

唉好多野要update、買

假設呢張mode 影衰左
可以用LR 推返中間隻野光啲?

純好奇
都話你作為D850用家,根本唔需要買野,都已經可以做到幾乎HDR
例子: 用Liveview,用M mode,㩒OK掣出埋histogram,將曝光(多數校shutter)壓低壓到連個大陽都唔clip,呢個時候個liveview內前景/地面應該暗晒不過唔緊要,你要保證既係個大陽(同附近既天/雲)先係你個中位曝光
我指upgrade 部腦
24-120 f4 用家想升級f2.8
有冇咩好推介
1. Nikon G鏡 接近一萬 冇防震 AF快 邊緣略鬆
2.tamron g2 接近八千 有防震 但畫質同一代一樣
成手 Sigma 定焦 知佢調焦有幾煩 所以唔諗
同好多preview 都係拎Nikon E,tamron G2, sigma art比
好少用Nikon g 比
有冇師兄有咩意見
真係早D開始玩下RAW啦, 唔係既話有D浪費
其實影raw 用 capture nx-d 轉jpeg
推光少少咁囉
前 24-120 F4 用家 有冇人覺得支鏡真係好唔 Sharp 起碼收到 5.6 6.3 先叫做勉強 ok

評測話 N 2470 E 冇 G 咁 Sharp
但 E 有防震 對焦又快啲 整體贏少少 有錢買 E 冇錢買 G

覺得調焦煩就更加唔應該諗騰龍 我自己經驗係騰龍走焦嚴重過 Sigma Art 好多 唔想煩都係諗返原廠最穩陣

呢類型你地會點影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞