Nikon 討論/貼圖區 (7) Z陸無人理,Z柒等減價

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Q3先有大三元
有冇600 F5.6 pf
等到1430

好多人好多賓賓好多強國人
f4 把撚
f4 咪 f4囉
我而家都係用緊1635 f4
其實NIKON D鏡係咪得罪左你
恨鐵不成鋼

尤其罪大同奸狼wide 鏡領先nikon 勁多
有排等 等二手仲快
都唔會好耐 睇850
應該半年就黎料
隻14-30/4一定要等真身出街先好下定論
因為衣家出左三支Z mount鏡都比起F mount同級個邊緣sharpness好
去到闊鏡影景的話如果keep到,意味住全開可用(平時堆/2.8 zoom都多數係收圈收到/4先sharp)
影landscape仲要同Z body幾夾,細身拎上山,無反光鏡震盪,比單反LV準既曝光preview等等
買機身同接環,支KIT鏡就算數
等佢今年出果幾支
又未必
因為中高階單反市場唔同其他機!
問過好多人都係因為唔想再用重機放棄買D850
新手想問d5呢類旗艦機其實貴喺邊
以我所知係
AF、連拍、穩定同高iso
我就係上星期拎左D850響台灣上山... 苦不堪言
(雖然畫質同結果非常理想)
搵日試下一機兩鏡行下山先
係咪代表光源充足時影靜態嘢畫質唔會靚過高中低階單反
我呢trip係一機四鏡,已經唔拎小黑:
24-70G, 24/1.4, 50/1.8, 70-300VR
都幾後悔唔擺低支24-70
其實24-70 係包幾個range
基本上雞肋
有幾個moment我都響度諗,如果部野係Z7+kit,我會輕鬆好多
不過亦可能會有唔少時間會狂屌部野阻住我影,例如有日去左個濕地可以打吓雀,拎Z應該可以唔駛去
台仔拎Z6 Z7 都打到雀
用過D4s
得千幾萬像 放大睇冇得同啲850嗰啲比
但係畫面嘅感覺好實淨 唔會覺得鬆
無論正常光源定低光 對焦基本上一咁就到 絕大部份時候都準 追焦都好緊
冇影過風景試 DR 但係高光同暗位嘅細節都保留得幾好
ISO 6400 12800 都唔覺得有好明顯嘅細節流失
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞