Nikon 討論/貼圖區 (7) Z陸無人理,Z柒等減價

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

發覺自己行緊貓蛇條路
睇你影咩,不過點越多會拖慢追焦同連拍
影食物除左擺盤外就係燈光最重要
一般黎講就咁係餐廳影, 燈光呢PART 9成都係收皮, 都唔好再講咩景深之類
尤其你用單反對埋去影通常都唔夠深, 好老實講用電話比較影影到你心水既野
衣家影野食之王應該係pixel3
pixel 3 好唔好
我pixel XL想上
電話我唔太研究因為用開iPhone
不過Pixel 3個night mode真係唔撚講笑,差唔多全部攝影網都好認真review佢所以我留意埋
針對番我地上面討論既近焦,景深,自然室內弱光,要焗推iso等等,佢成個computational photographic個approach都幫到
個鏡頭/sensor又細咁就唔會有太淺景深同埋成正比例地個近焦係好短
當然全部smart phone cam都係咁,不過未有Pixel 3以外全部個DR同noise都真係好差
anyway講返影食物, 普通去餐廳食個飯, 真係電話影得好過單反
其實係玩野多
手機影風景或同唔郁ge 野真係唔太輸俾單反了。。。不過放大聞都係差好多

若果要部手機主要用黎影相
冇唔買 pixel 3 既理由
當然若果你有本事入到全新pixel2 都 ok
反正一樣用到 camera app
餐廳影野食一定用手機,仲要較低解像度等張相細d,因為呢d影完通常都唔會睇返
重睇啦on9
好撚野
成幾個月定成年先夠膽入黎踩場一次
竟然可以走去quote張唔撚係N機影既相黎鳩up
原來我高估左條閪蟲,佢係連智力都有問題
仆佢個街我地會唔會俾人告歧視
含蛇
今日見到起碼4個貓蛇
証明部機已經去到相機 level
咁都睇得錯
含蛇難得入黎踩場

quote張電話相

點忍笑
Z7唔减價
A7r3減到18500

唉 我可能會轉會
而家Z6有冇炒
性價比真係差D
z7 都係出左一陣。。。

搵LED 燈射一射好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞