Nikon 討論/貼圖區 (7) Z陸無人理,Z柒等減價

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
個3d根本同鳩估冇分別,
係咪咁所以要多d buff
聽講Sony 會release 動物eye AF
tc-20e iii $3050全新
打雀影運動梗係用25點afc

但個對焦點要自己郁,好考技術
有冇相睇比小弟學下野
有時打雀會對左去背景個度,複雜場景或超快移動物就有問題了有
我都覺得3D係傾向影人像/人運動先好,姐係比較近距而前後郁動比較難預計嗰種
影雀/賽車因為多數係直線橫行,前後有移動不過係少同埋可以預計,咁樣用番AF-C group會好d
Nikon 啲 marketing 究竟諗緊乜 出埋啲個市場萎縮緊嘅嘢
我老母用緊部幾年前既Coolpix, 佢仲好滿意
試過俾部RX100佢, 佢話好難用, 唔知係懶得學新野定點
弱弱一問,調ev係咪只影響測光表,唔會影響張相出嚟效果?
假設你用body測光既mode(P/A/S)影左第一張
睇結果你覺得under左一個stop,姐係body測光唔準/比你想要既暗
之後你可以去校+1 EV,照用番之前個mode/setting,AE點照對番同一個位,姐係所有野不變,去影第二張
咁樣呢第二張就要exactly比起第一張光一個stop
見cam2 fb做緊nikon優惠

利申: fuji用家 見到入黎講聲
nikon有冇trade in?
嗰兩張圖似係Nikon平時promo自己出既flyer,唔知點解自己未公布而Cam2就post先

btw D850 D750送50.8D
愈送愈CHEAP
佢送粒電無咁嬲
50.8D?!
有無cheap d呀,係都50.8G啦
換句誅講我唔睇測光表或㸓用liveview即時顯示咁影根本唔駛調ev??
補少少
如果用 Auto ISO , 較 EV 就會直接影響張相影出嚟效果
唔一定
或者答番你個問題,+-EV當然係會影響出黎個效果,我上面個例子就係exactly因為第一shot個效果太暗,所以先特登+1EV去令到第二shot可以光番去我心水效果

而實際改左既係曝光三角形邊一環係睇你用緊邊個mode同埋有無開auto ISO
例如你用S mode去+1EV,第二shot個光圈就要開大一stop
了解 我暫時都係玩M iso自己調🙏🏻🙏🏻🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞