Nikon 討論/貼圖區 (7) Z陸無人理,Z柒等減價

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

成日覺得Z-mount喺大口徑光圈好型😍
利申:非Nikon用家
眾人階醉, 升Df

btw, 當年我係由D80升D800E
有需要就升啦
等得下一部時, 一出又會覺得貴想等減價, 等佢減到差唔多時又就出再下一部
無限LOOP

支50/.95真係好大支
點解出到呢種級數既鏡, 個樣都仲要係咁膠
其實點解leica d鏡點解可以做到咁細支

nikon果支睇落大兩倍有多
Leica支Noctilux我借過黎用過一排
全金屬身(當然),所有位都tight fit,感覺已經pack都無可再pack
雖然都係mf,不過可能因為range finder本身個split screen都已經幫到人 focus所以唔太覺難搞,而且個VF視角/frame係夾~50mm
衣家Nikon呢支叫價無Noctilux咁誇,不過都去到Otus水平,真係都幾想知佢會搞到d咩出樣
如果邊緣成象,同埋紫邊綠邊呢d可以keep到幾低,佢可能有佢既位置
無啦呢支野都係俾有錢人買黎放上神枱
正常人係等50 1.2個支
以衣家Z7 Z6既AF性能,我唔太睇好插支50/1.2會有好結果,而且佢叫價應該都要皮幾,都好難justify吓
響我眼中,單反廠(主要係N同C)賣點係機動性
姐係例如,就算明知未必有最佳成象,不過有人會覺得D750插支50/1.8G個輕身+整合好打程度係可以應該好多惡劣情況,從而影到一幅用其他有更大負擔既器材組合影唔到既相
所以去到Z系個approach真係同傳統N記優點夾唔夾係存在疑問
賣點
我覺得50 1.2呢個定位應該係鏡王黎? (類似而家58 1.4個支)
0.95呢支就係供奉用
我自己覺得50 1.2應該點都會好好睇睇掛? 如果唔係大家買50 1.8個支就夠啦
其實依家仲用緊apsc仲值唔值得買鏡? 定係不如儲埋一炮過上FF好

利申:旅行用 風景為主 人像為副
平時/傳統上:
0.95-1.0 完全鬆散玩character玩transition
1.2-1.4 兩者之間
1.8-2.0-2.8 講輕身,變形控制,平

1.2同1.4其實個分別要響特定情況先比較顯著
1.8 咩都夠啦。。。要老散,不如長焦打埋去
d500 配ff 鏡無咁好
影風景呢D 上FF比較好, "通常"都要wide要聞相
其實d500 個高iso 真係幾得,正常廿幾寸大mon 壓倒d810 之流唔成問題

唔放大同d850 感覺都幾接近,不過影景真係會幾粗疏
D700用家留個名先
成隻飛機杯咁
其實就算縮圖,D500個低ISO表現都爭少少,暗位會好浮吓
佢係一部專門埋一面既body,而且tune得好好
想問問各位有冇小黑七+2x增距用後感???
影夜景同雀真係一絕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞