Nikon 討論/貼圖區 (7) Z陸無人理,Z柒等減價

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
你可以咁講
自從有左D800呢個class既高res高DR單反之後,旗艦個位就收窄去絕對速度,全天侯耐久,連拍/AF,內置直度,同埋個firmware功能會全面d或者會多少少customization
見YouTube 啲鬼佬z7都打到雀
不過話唔夠D850同D500好
打到,不過成功率呢,仲有learning curve
原來到了2019 年,上nikon 抹下cmos, 連行貨都收你$500清潔費

仲諗住$300 豪比佢算

手動對焦好難
要去台灣補考
加到500???
前幾個月好似仲係3百幾
加左價好耐
我18年10月去
過左保 清CMOS 都收我600定800

失敗作
我淨係影過佢正面,次次都比路人嚇走
好多人跑山一行過就飛走
都係要腳架先得
大家都開始減價
爭氣d Nikon
垃圾呃新手。。。所謂高iso好,你睇studio comparison 就見到差過d850 個type 高iso 好多

係對焦優化過影運動好少少,但畫質拎去聞,連d800 都不如
咁其實24 70一枝殺哂啦。。去到70mm, 用2.8同50.8個散景差唔多,有埋防震仲穩陣左
日本當地會唔會有二手賣等到 10-11k 我即屌
G鏡黎架無VR
無辦法,咁用24-120算吧
我都係鐘意遠打埋去做淺個散景,方便過換定焦
講到你心水最清
間間廠都on9
咁出部又貴又廢嘅旗艦
D5 1Dx mk2 都係廢
我真係好懷疑你有冇用過旗艦機
D5高iso差過D850好多?
你話畫質唔同就真 兩部機嘅像素都唔同喇 用途又唔同
所謂旗艦高iso 勁係抹到七彩,純黑係少雜訊,但details 基本係無左,還原度都不夠高mp機好,但你話對焦好d, 續航超勁 ,當然我同意,但呢個畫質值唔值呢個價呢?
D500減到一萬樓下就入
其實人地都分得好清楚
想要畫質同全面: D850+直度
想要極速同保證: D5

旗艦之所以貴過畫質係因為要做到高畫質只需sensor同processing要高成本,而旗艦嗰種機身設計用料造工等等加埋係更貴
而且要考慮客群人口少就要高unit cost,另外專業用途又多數無業餘咁計較價錢所以相機廠可以收貴d
不過其實我估以無反發展速度,有可能五年之後旗艦機都唔可以收衣家個價段
我覺得係NIKON有D柒左姐
因為出左部D850, 變左D5感覺唔值咁貴囉
你可以睇返以前D3S, D4, D4S個時同其他都幾大分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞