Nikon 討論/貼圖區 (7) Z陸無人理,Z柒等減價

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
頸帶綁手拎其實唔係問題,一定唔會掛頸
用peak design 斜背
high iso 好好多吧?
都唔係ge... 壓相得,都起碼叫有solution
我想知畫面進步大?個電話app 好用?
pixel count多左就會flex好多
呢個係「鬆動不過需要功夫vs準繩不過少位走棧」之間既選擇
剛問蘇寧小黑七 17800 18個月分期,又心郁郁
又唔係,高像素聞相係低像素永遠做唔到,但高像素可以做到低像素個高感,唯一問題係速度

所以罪大a7r3 , a99ii 係spec 層面真係幾完美,不過我用過哂,現實唔係紙面上咁好
貴到…。

我呢堆鏡先同枝黑七同價

三定焦:
50.8d
85.8d
20.4 art

12-24mm 死馬
24 70 f2.8龍仔 4年保
70 200 f2.8 龍仔,7年保
150 600 龍仔,三年保

1855 dx afp
70 300 dx afp
p.s
死馬20.4真係好撚得,加係z6 度,手持銀河無難度
想睇手持銀河
5級防震,6400 iso
handheld 1/2秒
係呀
電話app
好用 終於可以係用罪大嘅朋友面前睇相唔洗比人串
藍牙+wifi比相像中好用
主要係個engine 好好多。。。明明sensor 差唔係好多
有冇師兄知D750快門壽命大概有幾多?
呢個評論好中肯,都係等D850 下代先好換

網路上真的似乎找不到純粹指出850那裡不好的評語,除了和某某型號比較的時時候,例如和A7R3相比高ISO表現差了一點點。(LV對焦大家都知道是Nikon DSLR通病,也就毋須討論)

然則從Nikon傳統[高階機該有表現]看850,感覺850[進退得失為折衷所得],非如外傳之[大滿貫樣樣高標]。(個人從F3開始每代旗艦換到D2X,全幅世代財力不足降為D700之後再逐代跟到850羞)

舉例而言,0.75X觀景窗雖是DSLR有史以來最大,但也僅是恢復到F3HP(大圓覘孔第一代)的水平,而F3HP之前的F3一般款(小圓覘孔)乃至於F2都是0.8X,這個0.8X還是同時期中高階機中最低的。即使就0.75這個水平來說,F3HP當年可以做到眼球距離觀景窗25mm看見全部構圖,850卻降到17mm,比當年三線機F80的18mm還低。

提這些陳年舊事,只為說明網路一些讚歎850的說法看看就好,如"碩大無比的五稜鏡造就又大又亮的觀景窗";實際上你只要習慣了810,再拿起850第一印象可能是:觀景窗變暗了?好些個Nikon式的快速操作(如微調白平衡)被改得更像無反,得從新建立習慣;如果拿到新機立馬上陣,想依賴"既有對Nikon了解"的話,有很大機會"滿面豆花",連對焦點都找不著--850對焦點指示即使紅燈全時開啟,在明暗交錯背景中(如舞台)還是不容易立即尋見,除非你一直記得它在哪裡。

850開機時間比過去任何一代Nikon高階機都長,讓人不知該不該奉行說明書教的"換鏡頭先關機"SOP。本來用一體式機身時從來不鳥什麼叫關機換鏡頭,兩截式機身error機會比較多就學著愛機人士關機換鏡;現在850開個機彷彿是件大事,又讓我重新思考這問題---畢竟拍一天活動下來可能要換鏡少說幾十次,到底接點瞬間電流(突波)或系統啟動耗損那個代價高?

850的閃燈訊號(微電流)顯然低於以往同級機型,閃燈只要不是直接插熱靴,透過TTL延長線(拍人像接L架避直幅側影)很大機會不能同步,常不是不閃就是有閃但吃不到光,同一條延長線在810上毫無問題。而即使在家測沒問題的燈線組合,臨場不work的機會也高。

850的機身已改複合材料,外觀特色之一是底板沒貼橡皮,好處是不會被腳架板"咬爛"、未來不需更換底皮;壞處網路上沒人會跟你說,就是沒貼緩衝材料的金屬附件(如專用型L板)硬碰硬接合,鎖緊時沒有那種可以"略緊一分"的緩衝,致使相機在使用中L板幾乎都會不知不覺鬆掉,造成一定困擾。(我試著自己貼皮,目前效果良好,但累呀~~又不是用S2pro的時代,還要自己改造相機喔)

另外,高性能代表高耗能,850是第一台我能用到明顯感覺溫度上升的DSLR;電池的耐用是相對於無反、以及不要用那麼多需開LCD的輔助功能,想省電就悶著頭用傳統方式拍吧。
單反邊部有全靜音快門
/ 邊部快門聲最細
Z6Z7太貴同冇咩鏡群唔考慮住
除左佢講既底板問題同閃燈延長線之外 (因為我無買)
佢講既問題我都無遇過
咩換鏡要關機 我真係第一次聽 我4支鏡輪住用都係咁
至於對焦點 大家視力唔同 無咩好講 我就從來都未miss過
電量方面 除左LIVEVIEW/拍片用多D電之外 都唔覺特別晒電
不過我無用enel15好耐 之從我買左直度 換左enel18
基本上影2000-3000張 先用1格 4格有排我玩
我個角度睇:如果一個body要去到呢篇文咁樣特登挑骨頭法先搵到位入,係連個作者都間接承認部機根本係接近完美
敢問自從數碼年代開始,有無另外一部body出現既鑊氣係小事過上面堆野?
我覺得無錯 850的確唔係最好既機
但一定係暫時最平衝既機
佢應該會答你a7r3
講起買鏡, 本身有支二手馬仔2470(2代), AF幾年前壞過一次整左成千銀, 用左幾年月頭又壞, 唔想再整, 加上好耐冇接Big day job

於是係肥花平執左支NIKON 35-70 F3.3-4.5頂住先
我係平時影景影人就閂左再換, 真係要短時間不停換就唔閂, 純個人習慣
反正真正「意義上既閂機」係抆電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞