Nikon 討論/貼圖區 (7) Z陸無人理,Z柒等減價

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
自己上dpreview 個studio comparison 睇,同我自己影一撚樣,比起舊機唔見特別超班
850個iso我都唔係好滿意 較到1600已經凝住唔舒服係咪我太挑剔
根本就唔撚得。。。都唔明咁多人成日神化尼做乜
吹奏係因為對上嗰隻36MP sensor係1600已經起沙
其實D850響低光+動態方面絕對唔係強,只係佢由當初完全唔合格跳入可用範圍,對好大部份人已經夠晒做
的確,d810 high iso 真係好撚差。。。用左幾日放左,唔值呢個價

而且低光對焦係差過800e.... 我平四千換左800e 粗用算
呢幾年sensor tech進步都唔少,可能因為smart phone嗰面帶動
所以呢一分鐘去睇D800/e/810係唔太公平,要去番仲係新機嗰時個角度去睇先合理番
尤其係D800/e,當初咁既價錢有FF 36MP,走lowpass filter,直插F mount鏡,其實都幾大突破,要成年之後SONY先出第一部alpha7R仲要出得柒柒地
巴打 一樣諗法
用緊D810 敗左Z7 kit + 接環
G2啱啱先要搞firmware先叫響FTZ用到
小弟有G2 想問要點搞😭無知一問
用小黑七影完再crop
弱問,用增距會唔會差過chop??
未試過
啲人講對焦慢啲
呢排有咩影
我上星期三入場影完馬
停左出勤
都係拎24-70 出街影下飲飲食食

其實係唔係要轉MF
好厲害日日拎住D850+2470出街
我去旅行有時都掉係酒店唔帶出去行街
星期六日會拎
都唔算日日
呢個我之前影都係MF
不過呢隻魚會係咁兜圈咁游, 你MF SET好左好似陷阱對焦咁影就得
去旅行有時放低支小黑囉
不過平日24_70 都係周街snap
咁日日影,即使鳩影都會有進步(我認為
唔影真係晒左啲錢
咁呢個都岩, 好過買完封印係防潮箱
不過我覺得你都應該開始睇下後製先

其實可能快門可以慢啲
然後縮光圈、降ISO
我諗1/250或者1/160 都夠
水族館呢D如果唔係太多人既話其實可以慢慢試到OK為止啦
都係影左好多張先有一兩張比較滿意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞