Nikon 討論/貼圖區 (7) Z陸無人理,Z柒等減價

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我覺得dcfever 應該平少少
純粹等人嗰時埋去八吓
三個月未夠跌到
好明顯z6係搶市場
z7走高檔路線 搶利潤
z6 出現帶動左d750 銷量
唔知點解Z6 + FTZ用Tamron A05 會顯示最大光圈係F3.2
好過Zoom左既話就會自動收到F4,有冇人用龍仔都有咁既問題
唔知點解Z6 + FTZ用Tamron A05 會顯示最大光圈係F3.2
*如果Zoom左去35mm既話仲會自動收到F4,有冇人用龍仔都有咁既問題
好似唔支持龍仔
慘,但又唔可以set做non cpu鏡
儲錢入 850 算。。。

tamron 2470 2.8 上ftz 會有怪聲 對唔到焦
但tamron15-30冇事
玩過宜家 d mirrorless 再用返部單反
部單反邊位角位冇對焦位真係唔想再用
再講 d750 最快係 group focus 但一用大光圈即收皮
mirrorless 有眼對焦方便太多
宜家部 d750 淨係用黎影 still / fashion catalog
利申 X-T3
z6 z7 咪玩啦起碼等兩年
z7 z6要等咩野?
如果Zoom左既話就會自動收到F4,有冇人用龍仔都有咁既問題

tamron 2470 2.8 上ftz 會有怪聲 對唔到焦
但tamron15-30冇事

睇黎真係好唔夾
齊鏡
若果加 mount 重量同 d750 一樣我入黎托
同意 鏡 有過渡期
z鏡好太多

z7 成像好好
我冇入錯到
龍仔一定二代?
龍仔勁仆街遲遲無更新舊鏡firmware
2470 G1
1530 G1
龍仔除左1530, 其他無new firmware鏡完全支援唔到
支14-30mm f4 幾時出?
我影人構圖已經方便好多
唔係下下打平影
用 wide lens 影 dynamic shots
單鏡根本用唔晒成個 view finder 黎對
sigma 50 1.4冇update過
都貌似正常
Sigma 50.4 Art 冇 update 用 FTZ Z7 對焦光圈都正常 係對焦慢過單反好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞