Nikon 討論/貼圖區 (7) Z陸無人理,Z柒等減價

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

https://www.dpreview.com/reviews/nikon-z7-first-impressions-review/7

http://www.photonstophotos.net/Charts/Sensor_Heatmaps.htm#mode=55,camera=Nikon%20Z%207,suffix=14,cameraC=NIKON%20D850,suffixC=14

DPreview (用studio reference scene)同PhotonstoPhotos (做sensor test)都分別搵到Z7個sensor響低ISO時會出橫間/banding

http://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Nikon%20D850,Nikon%20Z%207
(條link可以加/減佢地test過其他body既ISO/DR)
可以見到D850同Z7個DR幾乎一模一樣
出面衣家認為有分別而引至banding既位好大機會係要響sersor度做既AF層 (OSPDAF)
因為佢係網狀排響真正sensor層前面,所以某程度上係會擋光或者改變全幅曝光平均度,另外亦有機會係熱力分配問題,幾樣野夾埋所以疊起左
banding問題響SONY上代機,同埋Canon用on chip ADC之前係好常見
Nikon 單反body/sensor除左某幾款(D7100用Toshiba)之外係好少出band
留名
終於開到第7
講到d 500 , 我用3d 對焦同gp 對焦都會甩左主體

9點同21就準,但要keep 住郁joystick 對焦點手動追焦(想keep 住個背景一樣,影出個飛行軌跡)

求師兄指點。。
d500 同d800 暗對焦我敢講係同級,有少少反差的室內關左燈的景都對到一樣好快,無大家講到差好遠,但低反差,例如布同地磚,一樣迷焦。以上物件用無反如o 記sony 都對得好撚快。
影雀唔會用3d啦,
想keep 住個背景一樣,影出個飛行軌跡<<<<唔係用ps合成既咩?
我係用開D800,之後入D500,見D850有接近D500級既AF仲要升級
當然D800個AF唔係差,用落知道佢limit響邊其實係可以manage,低光佢唔係搵唔到焦,個問題係其他地方姐係對焦點數目,焦速,用AF area嗰時個ai/logic,同埋sensor本身個high ISO s/n r
D500我諗佢有個「問題」就係全frame都有對焦點,令到某種人由舊時十字得十幾粒年代開始既人會覺得佢有太多可能性,變相拖慢左個用家
Z6好似無咩review咁
暫時未見到追焦連拍review... 唯一concern... high iso 睇相有d 令人失望,抹得好勁

Z6當然少人review,全個body所有可以review既野都一樣,唔同既只係sensor相關嗰part,呢d可以透過一兩個大測試網就睇到晒
而最需要真人試同感受既AF效能就好難review到出黎,仲要似乎佢唔係勁過Z7好多,同時一齊同DSLR有距離
high ISO嗰度又係爭d,少過Z7/D850一半pixel都唔見得有多三幾stop可用,根本高resolution就抵消番
我覺得影still的話如果俾得起都係要Z7,Z6個連拍多幾多都唔可以同單反嗰面比較anyway
Z6最大賣點都係個價位易入口d,同埋拍片人士,出無line skip既10-bit feed
影雀用153有無用。。keep 背景一樣係想試下機je
最慘係甩左要lock 返,個主體要再搵返就無左想影個一下了。。。
對我尼講係佢個連拍同afc 。。。要拍得住a7iii 先會有市場
無直倒好唔慣

但完全無見到話會出俾Z7

室內影呢樣野成日對唔到焦
係味最近對焦問題?
咁近既野只要有少少同sensor唔成90度角就會離開景深範圍
發覺成日想室外影食物當玩下
24mm 就變形
太近就對走焦
黃光又影到隻色唔好睇
太近唔俾你焦係睇你支鏡個close focus distance / 放大率,一般黎講zoom鏡多數唔會夠定焦近,而越闊既鏡理論上都係可以做得越近
所以枱面野好多人鍾意35mm,唔多唔少一碟頭左右,又唔會50mm分分鐘半米內都唔俾焦
如果你係用緊24-70其實佢應該有0.38m,你check鏡頭入面個個焦距尺最細個核度就係

多數餐廳都係行暖色溫黃燈,如果你auto WB唔啱心水,就要setWB,或者影RAW番去先搞
學習緊
當然冇果啲專影食物果啲又落燈又擺位落腳架
室內唔打燈惟有推高ISO
其實想sharp仲要收圈
如果收到無得再收,ISO又無得再推,唯有企位角度就番唔好太大斜角咁殺埋去,或者特寫一兩點野就唔駛全枱野都in focus

至少要收到F8 以上先好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞