Nikon 討論/貼圖區 (7) Z陸無人理,Z柒等減價

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
macbook pro 點睇
有支筆比你劃黎揀邊d位推光暗推乜推物
https://youtu.be/3CFJFeVkPF0

不過支鏡好玩具
就等緊呢支
d7200+ Sigma 18-35 有冇走焦問題? 定一支支?
之前用Sigma支17-70 Contemporary, 完全冇走焦問題
反而之後用1680唔知關唔關電磁光圈事, 成日走焦
有少少,可能因為光圈太大,但用build in cal 過就無問題,反而有少數相有迷焦問題,1-2%
擠牙膏feel
想問Nikon CS係未好伏
想拎部機上去清CMOS
但一Google發覺話好易會清CMOS變死其他野
其實而家出嘅幾枝全部都好玩具
抹左咁多年從未試過死其他野
只係愈黎愈貴

諗緊拎上去定自己買啫哩筆搞
貴一貴都寧願上去搞
自己整整壞 cmos 仲衰
但個人焦慮底
睇完啲Google result
總係覺得拎完上去可能會仲多咗幾粒
但我聽朝都係會拎上去CS
之前又話第一季會出Nikkor Z 24-70mm f/2.8
好彩仲未出Z6啫.
睇嚟都要2020先有.
今日試玩左一日Z7 + 2470/4

個手握位的確係好揸, 不過個重量一d 都唔輕, 手感大約有7成單反既重量, 呢個其實係我廢同俾fuji d apsc 機養廢左既關係.

evf 好靚, 夠大之餘四角好sharp. 我用緊fuji xt3, 唔知係咩關係, 我睇xt3 個evf 四個角係有d 散.

我覺得c 同n 雖然起片幅上同s 係直接既對手, 但睇佢地出鏡既spec 同機既取向, 佢地未來唔似sony 咁走輕便路線(以同spec 比更輕), 相反係更高階 (同重同size 比更強spec), 例如c 支2870 f2.

快門半按感覺勁輕, 輕到會唔覺得自己半按左
等佢過幾年成熟啲都轉無反
尋日返半日工袋住D850 24-70
都幾重
Z7 24-70/4 真係輕身

無聊到食飯都玩相機
你抹完拎機時可以即場試,見到仲有塵可以叫佢再抹
其實光圈細過1.4 咪要玩超焦距
開到盡得近得濟得一點位置係清
咁點解你用1.4,唔用8?
港女咁開到光圈大一大

沙田新城市
終於都無人上去影
傻仔唔知個令鐘就搞掂
冇帶鏡係身試
以前sony起碼要你三日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞