Canon用戶討論區(9)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
相機個mon 睇黎計,唔準架 sony,Lg 三叔手機影出黎喺番mon 睇肯定sharp 過任何相機
大家都用 iPhone X 睇

所以令我成日形住覺得新世代既無反比單反會sharp
我諗直出jpg 個setting 唔同掛

其實sharp 唔sharp 睇鏡多啲,日頭夠光時,apsc 都可以超sharp
所以真係極力推薦 用左成3年了差唔多 支餅鏡

好sharp
第二個option係平啲
但係累贅好多
我用M就係想輕便
如果累贅會減低使用率
我建議買32 F1.4
反正放得番出去
是但body 加11-22同32 1.4
我都想執番部m5/m50 黎玩 但冇盤
其實開心好多 輕便啲部機 周圍影下 質素都唔差
M10+22mm
真係幾開心
加埋400g
起碼會用得多左
我其實都有部nex, 但上次旅行死左支電kit, 攪到無standard zoom 用, 與其買過支,不如比多少少買部m 機
M50連kit 街價唔洗3800
等跌到三千度連adapter先入

本身部nex 果陣成皮野買番黎
實程EOS R pro 大約幾時會發佈加 2月份CP+?
我覺得應該夠嘅,不過景就用其他鏡 + 落腳架
唔係話年尾?
首季有個發佈會 有機會係果陣發佈
作為打頭炮之作,相信大家都清楚 Canon 最近發表的全片幅無反 EOS R 定位上未算是頂級,而除了早前傳出廠方將發表另一部更入門的機款,原來 Canon 方面亦有為推出比 EOS R 更高階的型號作準備,消息指新機將會是 EOS R 系列的旗艦機 ”EOS R Pro“,並預計將於明年 2 月 CP+ 大展舉行之前正式發表。

技術上 Canon 要加入機身 5 軸防震難度不大,要考慮的可能只有機身防震跟鏡身防震的配合以進一步提高效能。據了解,Canon 或會於盛傳下一部推出的 EOS R Pro 加入機身 5 軸防震功能

After Canon EOS R has officially announced, Canon now focus on full frame mirrorless cameras, according to rumors, there will be 3 EOS R bodies and 5 RF lenses released before Q2, 2020. We already know that at least one EOS R body(EOS R2/EOS R Pro) is in testing, will be announced in early 2019.

唔知佢會出1DX 果種高速連拍果隻 定 高像素

個人覺得出後者機會大啲 佢唔會想1DX Mark ii 個市場比自己R機打翻 仲要準備出 Mark iii
M50 同 M6 大家會揀邊部?
要用viewfinder 既就揀m50
用緊100d想換m50
間間廠都係舊機減價當入門機
係得canon會專登岀部新嘅入門機俾新手
怕佢地用唔曬啲功能,真係體貼
好多因素考慮既 岩咪用 唔岩咪買其他
M6
可唔可以講下點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞