Canon用戶討論區(9)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
竟然
定係唔夠光所以慢咗呢
當然比Ef-m慢

但用50mm 落m3 我都係慢慢影人像 所以唔覺慢
見hktv mall有11-22賣又唔算貴 信得過?
幫朋友問
佢新手入坑

200D大家覺得點
見price com跟kit鏡賣4000左右
4-5k budget有咩其他機連鏡揀

試用完700D佢覺得太大部
唔會想帶出街
鍾意用細機 eg fuji xt20

利申 fuji用家
想介紹岩用既機比fd
sony canon nikon都無所謂
m50啦,雖然200d都正
700d 都覺得大部,就唔好諗單反啦

canon m 機聖誕做緊promoto 都幾抵玩
用開fuji 所以唔熟canon機
m50有咩優缺點比起200d
見佢官網做緊promote
EOS M50 (白色) 連EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM 鏡頭套裝
$4980
200d啦
m50同200d買完用一陣都會心思思想換鏡
200d可以直接用ef鏡
m50想用ef又要轉接環 變到太長又唔想拎出街
幫朋友問
佢新手入坑

200D大家覺得點
見price com跟kit鏡賣4000左右
4-5k budget有咩其他機連鏡揀

試用完700D佢覺得太大部
唔會想帶出街
鍾意用細機 eg fuji xt20

利申 fuji用家
想介紹岩用既機比fd
sony canon nikon都無所謂
700d 都覺得大部,就唔好諗單反啦

canon m 機聖誕做緊promoto 都幾抵玩[/quote]見佢官網做緊promote
EOS M50 (白色) 連EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM 鏡頭套裝
$4980
同埋佢女仔黎鍾意細機多d
M50
M100 算啦,三千有找

m50 kit price.com有$3800
咁DC應該唔岩佢
thanks bro
我google睇下先
我自己google資料都有講換鏡問題
但我真心唔熟canon鏡既系統
女仔用,有幾可會望個view finder 細細部但都係apsc, 又可換鏡,又夠平
m50 digic8,canon機裡iso表現最好(聽聞),連拍,拍vlog,電量冇單反咁好

有冇錯都等資深師兄補答
原來女仔用,咁一定揀m系,m鏡超輕,方便拎。22mm + 15-45 + 55-250就走天下。
至於m100同m50爭唔夠$1000就算罷啦
有m、efs、ef
m上efs ef要轉接環
efs可以直接用ef鏡
女仔玩kit鏡好快覺得淺景深唔夠 想換50 1.8又平又好用果啲
到時m要用又要轉接 買返m鏡又做唔到果種效果
個人感覺買200d 800d呢啲比較平衡返重量同埋方便
想玩50.8都可以買轉接,但如果想玩遠攝都唔知搵邊支輕鏡
岩呀 通常買完kit 玩幾下就心思思想50.8
之後就心思思買天涯玩長焦
玩完又會想廣角

如果買部m影幾下就會諗 頂用手機仲輕啦
佢鍾意望view finder呀
我偏好EVF 唔洗望個mon都有睇到即時效果
200d個size佢其實幾鍾意
唔太重都ok
都係嗰句。去showroom玩下就有答案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞