Canon用戶討論區(9)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
35 好輕
就係同支50一樣先正
咁等RF 35 跌穿 4K 入手先
50 1.8 STM 都諗住入埋
想分享下之前入EOS R 一啲諗法
希望唔會有罵戰

本身有 16-35 F4 & 24-70 F4
換 EOS R 之前有考慮過 A7III
自膠,未打完
A7III 就不了,因為個 EVF 真係差左啲
mon 個色都唔夠 A7RIII

自己影相為主,拍片比較少
用 A7RIII + MC-11 雖然可以用翻EF,但原來拍片無自動對焦
於是乎就考慮入多支FE 鏡
但睇過FE 鏡個list,無自己鍾意35mm 既大光圈鏡(要比較平)
最大又平得 FE 35 2.8,同埋質素麻麻
24-105 貴RF 成幾千蚊,但質素打和,size 又差唔多

所以最後就依照自己想用既鏡頭而買左EOS R
單純想簡單分享下比可能想轉會既人聽下

不過如果有$$$,我覺得不妨買多部A7RIII + FE M/GM 玩下
想分享下之前入EOS R 一啲諗法
希望唔會有罵戰

本身有 16-35 F4 & 24-70 F4
換 EOS R 之前有考慮過 A7RIII
自膠,未打完
A7III 就不了,因為個 EVF 真係差左啲
mon 個色都唔夠 A7RIII

自己影相為主,拍片比較少
用 A7RIII + MC-11 雖然可以用翻EF,但原來拍片無自動對焦
於是乎就考慮入多支FE 鏡
但睇過FE 鏡個list,無自己鍾意35mm 既大光圈鏡(要比較平)
最大又平得 FE 35 2.8,同埋質素麻麻
24-105 貴RF 成幾千蚊,但質素打和,size 又差唔多

所以最後就依照自己想用既鏡頭而買左EOS R
單純想簡單分享下比可能想轉會既人聽下

不過如果有$$$,我覺得不妨買多部A7RIII + FE M/GM 玩下
有R就唔玩Sony鳥
有錢玩Leica鏡先
嚟緊諗住去旅行
帶18-135 3.5-5.6 定 50 1.8 好
利申:部80d新買,新手玩家
18135 實用好多
50 你預影超級大頭。。。。。
旅行其實想要多d背景 未必想每張都blur左背景
買哂兩枝
對焦速度如何呢?

youtube 好多測試可以睇
重有優惠價嘛? 我都係諗左十年八年總係覺得唔洗買小白,但都買左
某程度上轉唔到會都係因為用慣左佢嘅系統
話說最後我1200我買咗3支de 300影樓燈加transmitter
壓縮感又係返唔到轉頭
但。。。我本身已經有小小白同328...
Why not both?
但如果只可以帶一支鏡走天涯,18-135 3.5-5.6好啲,焦距range大影咩都得,50 1.8就影唔到大景 但支定焦鏡細細支又唔重,帶埋冇壞
Between我都係用80D都係用呢兩支鏡
有小小白就算啦係光圈啫
前日戶外影相,細細雨
好彩部機防水滴

如果77D 就賴嘢
之前暴雨我成部5D4拎出去影
所以80d 好過77d
想問下有部m50 efm11-22 22.2
諗緊買枝 efm32.4定係加接環配ef.4 or ef.8好
通常旅行同出街都只係最多1-2鏡咁 主要都係影下景 同小小人像虛化咁

覺得32.4室內可能餐廳影野又唔算話好wide未必影到咁,50更加唔洗諗 但出去影下人既話 32.4同50.8既話會唔會差好遠 多人地方既話50企到好遠影係味無32.4咁方便? 定其實兩枝都唔出 玩死22f2好

有無人比下意見出邊枝好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞