Canon用戶討論區(9)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
有22 就買50啦, 完全唔同感覺
自己唔太鍾意落轉接環
本身用M機就係想輕便
室內都係用支22好D
室外用32.4
btw室外其實都可以用22
睇你影半身定連人帶景
之前去澳洲 接環加50/1.8 開心使用 又輕又平

11-22 + 22 + 50/1.8

對焦冇咩問題
去旅行支55-200真係冇用?
平時主要會影連人帶景多

但有時都會想係室外影人像淺景深 所以想買枝35.4 / 50.8
呢個時候 22f2係唔係做唔到突出d既淺景深?
所以諗緊32.4可唔可以簡單咁做到呢兩方面呢效果

始終自己有枝11-22

同埋想問下50.8除左影人像 有咩多既用途 係唔係影景壓縮效果?
睇你影咩題材多 因人而異
純粹淺景深就 50/1.8啦 淺d

22 f/2 雖然大光圈 但廣得濟 景深冇咁淺
wide angle 淺景深,一定係等效35 最明顯,50以上已經窄
有,如果去既地方係好廣闊果種,長焦效果靚過wide angle
7Artisans 55mm f1.4
有冇M機巴打用過呢支?
有冇評價
七工匠
冇人用過
冇見人用過
膠攝吹奏到枝rf 24-105 f4可以長開f4用都得,有無咁堅呀

Btw,神可否做一件膠攝唔吹奏既產品?
膠攝算係咁 佢吹奏前做過評測 真實用過先吹奏

有晒片 好過就咁聽人講
基本係冇問題wo
除非猛太陽 or多人合照
平時用我都全開光圈影
而家我係諗緊買Body+35定Kit Set好
而家減價減到Body同24105分開買平得1000
支24105好鬼重
*貴得1000
出面散賣啲鏡應該係拆kit黎?
會買嘅咪買kit囉
唔係呀
我喺price.com.hk搵行貨價
Kit set同Body Lens分開買差1000
Body+35.8重平過Kit set
咁不如買支大光圈 橫掂用開定焦
但想睇多d35.8 review先決定 怕支鏡賣咁平無想像中咁好
行貨應該冇淨鏡賣
你最好打去問問

至於用邊枝鏡你就要自己決定
兩枝我都有 不過我都收埋左枝24-105
最主要係重量
嗰日拎上手同5D4+Kit差唔多重好趕客
咁睇你本身有冇standard 鏡je, 冇既,唔通淨係一支35走天涯咩
都同意 因人而異啦 本身支RF 24105出到嚟係幾靚買有所值
不過我本身都係M9+35走天涯 所以都問題不大 反而1.8大光圈完勝f4 又平d輕d

題外話嗰日試機帶埋老婆去試 諗住比佢試吓Sony比較吓
點知佢一句得埋嚟話「我要買Canon喎 d Blogger都係用Canon」
所以賣嘢比女人都真係做好Marketing就得
依加有舊錢想買支Zoom

用開定焦好輕

一黎就買24-70 f/2.8 係咪會完全頂唔順 成805g
zoom 同定焦兩樣野,無得拎黎比。。。

但canon 真係user friendly d 同埋包裝得好好多既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞