Canon用戶討論區(9)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
#1 Updates
#2 常見問題
#3 EOS M系統機身
#4 APS-C 單反機身
#5 Full Frame 單反/EOS R無反機身
#6 EF-M 鏡頭
#7 APS-C 鏡頭
#8 Full Frame 鏡頭

Updates
1. EOS R + RF lens
自己睇啦
https://store.canon.com.hk/osp/cameras/eos-interchangeable-lens-cameras/eos-r/

2. 新70-200mm
EF 70-200 f4L is ii 5級防震好撚勁,畫質都有升級
EF 70-200 f2.8L is ii 其實冇咩特別

常見問題

去旅行揀咩機鏡好?
而家首選都係EOS M,夠輕便,配支廣角同22mm餅鏡已經好夠用

EF同EF-S鏡有咩分別
EF-S鏡只適用於APS-C機,而且所有用於APS-C機嘅鏡頭焦距要乘以1.6
EF鏡可以用喺Full Frame機,亦可以插落APS-C機(都要1.6x)
咩係Full Frame: https://www.fotobeginner.com/248/what-is-full-frame/

影人用咩鏡好?
多數影人都係用50-200mm呢個range,配合大光圈製造淺景深
入門可以考慮50mm f1.8,再升級去 35mm 1.4、 85mm、135mm咁
不過建議問fd借嚟體會下,可能定焦鏡未必適合你影人像

影景用咩鏡好?
個人認為FF機最佳選擇EF 16-35mm,但選擇太多,自己做下research
我個人亦建議用長焦鏡,壓縮效果好正

77D同80D 有咩分別?
大致上係冇,80D大部啲,個機頂LCD大粒啲
而且80D有weather-seal,如果要影啲雨景好有用
(其實我以前用三位數字機都係照淋雨摧殘)

可參考: https://www.mobile01.com/newsdetail/21116/2017-canon-eos-77d

可參考: https://hojenjen.com/canon-80d-77d-800d-comparison/

用咩Filter?(大家幫下手,少用Filter,唔熟悉)
UV Filter
UV Filter純粹當保護前玉,可有可無

ND Filter
拍攝超長時間曝光時可用ND filter,令移動物件(雲,流水,車等等)變得模糊,不影響照片主題突出性

抗光害filter
有助減低城市街燈黃光帶來之問題,使夜間拍攝反映目標真實色彩(夜景)或令主題突出(星空等等)
機身選擇

APS-C 無反 EOS M系統
優點:輕身、畫質顏色好、容易使用、Dual Pixel對焦好評如潮、DC Size單反質素
EF-M mount可以比到大家用一啲短法蘭距嘅鏡頭,俾大家喺sony以外有一個機會用到大廠操作系統配合呢啲鏡頭。m系列嘅size同埋對焦輔助系統亦非常適合手動對焦鏡頭

缺點:鏡頭選擇極少、拍唔到4K片 (M50 4K功能可以當佢唔存在)

EOS M100
價格便宜,輕身,Dual Pixel對焦
雖然冇hot shoe,但係當隨身機都合理

EOS M50
睇啲評測就話好好用,一貫Canon水準,亦有EVF
雖然就話有得拍4K,但係有個cropping,而且拍4K嘅時候冇Dual Pixel用
然而亦有會員反映M50操控性極差,建議試清楚先買

EOS M5
成部80D放入去無反機身度,操作都唔差,亦有EVF
可惜反mon向下翻,vlogging就未必適合,而且冇4K

EOS M6
規格同M5一樣,但係冇EVF,操控都冇M5咁好
個反mon就向上翻嘅,vlogging會阻住個mic…
APS-C 單反
優點:鏡頭選擇多、畫質顏色好、容易使用、Dual Pixel對焦好評如潮
缺點:比較重、拍唔到4K片

EOS 200D
輕、有wifi、反mon、dual pixel、易用,低budget入門一定冇錯

EOS 800D
輕、有wifi、反mon、dual pixel、易用,中低budget入門一定冇錯

EOS 77D
同800D一樣,但係有個機頂LCD,操控上似頂級機

EOS 80D
個規格同上面比都係差唔多,但係操控各方面都一定有提升
有headphone jack方便拍片(同埋有防潑水功能)

EOS 7D mark ii(有人話唔可以再講,但係既然係官網仲有都要寫)
有幾年歷史,應該好快出新機,有速度需求可以考慮
Full Frame 單反
優點:鏡頭選擇多、畫質顏色好、容易使用、Dual Pixel對焦好評如潮
缺點:重、拍唔到4K片、唧牙膏問題嚴重,技術落後

EOS 6D mark ii
Full frame入門機,畫質都合理
有反mon,dual pixel方便拍片,vlogging啱用
對焦系統將80D嗰個直接搬落去,對焦點堆喺中間,建議去showroom試清楚先
Dynamic range據講好差,而且拍片同其他廠商比簡直垃圾

EOS 5D mark iv & EOS 1Dx mark ii
買得呢兩部機都應該好有研究啦
(5D mark iv 可以俾多$780升級clog,但用clog唔可以用於120fps同4K)

Full Frame 無反
EOS R
Dual Pixel AF 一貫Canon質素
機頂有個display,EVF唔錯
拍片方面有反mon,亦都有C log
操作上有幾個轉盤,鏡頭都加咗個,但係條控制bar就見仁見智
可惜係無機身防震,而且得單卡
(注意返LPE6用USB叉電會壞,要用新電池LPE6N)
鏡頭選擇

EOS M

Laowa 9mm f2.8 zero d
畫質好,又平(預售價 $3700-3900),不過係手動對焦,而且暗角嚴重

Samyang 12mm f2
畫質都好好,又平,亦都係手動對焦

EF-M 11-22mm f4-5.6 IS
畫質唔錯,有IS AF,但係光圈細

EF-M 15-45, 18-55
呢兩支kit鏡應該夠用

EF-M 22mm f2
35mm等效 f2餅鏡,畫質一流,EOS M必備鏡頭

EF-M 28mm f2.8 macro
28mm 微距鏡,日常都啱用,仲有補光燈

EF-M 55-200mm
不過不失遠攝鏡,有追求可以用adapter插長鏡

EF-M 18-150mm
體積同畫質取捨,方便係方便,但畫質唔係最好

EF-M 32mm f1.4
新出鏡頭,畫質真係勁
而且等效50mm,非常抵玩
APS-C 單反
廣角鏡
Tamron 10-24mm VC
Canon 10-18mm IS
Tokina 11-20mm f2.8 (可以用上full frame,但係得16-20可以用)
Samyang 10mm f2.8(手動對焦鏡)
Tamron Canon兩支光圈細,但係有IS搭救
Tokina Samyang優勢在於光圈大
4支鏡畫質都好好,揀邊支見仁見智

標準鏡
Sigma 18-35mm f1.8 ART
大光圈,sharp到爆,我覺得唔需要揀,一定係佢

EF-S 24mm f2.8 stm
餅鏡,畫質都合理

EF 50mm f1.8
窮人三寶之一,冇咩理由唔入手,作為新手練習都唔錯

遠攝鏡
EF-S 55-250mm stm
呢支鏡唔貴,但係質素好好,遠攝入門首選

EF 70-300mm
新版鏡有個mon,好似好得意咁,質素都唔差
亦唔會好似T記咁多問題
Full Frame單反鏡頭

有錢就一定係原廠鏡 大三元 小三元
Sigma ART系列sharp到冇人有,對比原廠平好多(24-70/24-105art 據講走焦好嚴重)
Tamron近年出嘅鏡提升咗好多,比得上art系列,防震(VC)應該係市場上最強,但係好多鏡made in支那
Samyang又係性價比極高,但係大部分鏡頭手動對焦

廣角鏡
Samyang 14mm f2.8 AF
畫質冇投訴,又唔貴,仲有AF

EF 16-35mm f4L IS USM /f2.8 USM iii
個人首選,畫質冇投訴,f4版有IS方便拍片

EF 17-40mm f4L USM
最平嘅紅圈鏡,但係無論係插APS-C機當標準鏡,定係當FF廣角鏡,市場都有太多更好嘅選擇

標準鏡
Sigma 35mm f1.4 Art
Art系列比得上Canon 原廠35mm L鏡,但用係5d4要熄correction

EF 40mm f2.8
價錢質素合理餅鏡,輕便首選

EF 50mm 1.8
窮人三寶之一,冇咩理由唔入手,作為新手練習都唔錯

EF 24-70mm f4L IS USM ii
EF 24-70mm f2.8L USM ii
FF機kit鏡,畫質冇得拗,f4版有微距幾好用

EF 24-105mm f4L IS USM ii
FF機kit鏡,紅圈鏡畫質好難差得去邊
雖然畫質同第一代比較冇咩提升,但係如果冇第一代,絕對唔會係錯嘅選擇

遠攝鏡
70-200mm
EF 70-200mm f4L IS USM
EF 70-200mm f2.8L IS USM ii
Tamron 70-200mm f2.8 G2
3支鏡畫質都係冇得彈,睇價錢 + 個人喜好

EF 135mm f2L
20年前嘅鏡,今日都係頂級

Full Frame 無反鏡頭
暫時未有意見/懶總括
當然紅圈鏡畫質一定冇問題
RF 35mm f1.8 IS Macro STM
RF 50mm f1.2L USM
RF 24-105mm f4L IS USM
RF 28-70mm f2L USM

Adapter有3款,插filter嗰隻應該好有用
EF to RF
EF to RF + Control Ring
EF to RF + Filter
黎明
留名
l m
小白2 最新價10420 邊位未入手快狗衝
邊間price.com 啲流野
應該都係Price鋪
要買就快喇 呢啲價好快冇貨
price.com 啲鋪,未必報到保用
當然啦
有問題一定係自己負責
或者可以去張毛記,有分期仲搞緊大抽獎
留個名
見到龍仔都近萬即衝小白2
EOS R冇Update到
小白兔呢次真係瘋狂地搶market, 我本身完完全全無諗過會買都買左
我本身諗住等死馬支70-200
衣家買左先,萬一到時支死馬出到黎靚好多既話放返出去都唔會蝕好多
其實用左原廠鏡,係唔會走番去用副廠。。。淨係對焦速度呢方面都已經係兩個世界。。。

定焦本身偏慢可能接受到,變焦鏡個速度同準繩度根本冇得比
依個真
從來只有副廠上L 冇咩人會落返副廠
Optics 有瑩石已經兩個層次
所以玩相機幾時都係一步攻頂好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞