Canon用戶討論區(9)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
聽住先
唔聞相唔打雀一定夠
有冇用緊 eos R 嘅巴打知,係反咗個mon出黎嘅情況下,個evf 點先可以長開
點解要咁做?
反mon比個model睇自己
自己用evf睇model?
好似冇得同時開
加個Mon啦
純粹想影相嘅時候, 立即睇到個evf
依家一舉機要等半秒先影到 唔爽
岩岩由600D升左上6D2+24-70 F4,想買多支長鏡用,但由於預算所限(得三千左右),唔知買邊支好,想問下意見買邊支好,平時最主要影景。
全新 EF70-300mm f/4-5.6 IS II USM
日本買二手 EF70-200mm f/4L IS USM
日本買二手 EF70-200mm f/4L USM(無is版)
日本買二手 EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM
三支成色好似最靚都係EF70-200mm f/4L IS USM,但好似都出左一段長時間。唔知點選擇好
你去東京定咩?
認真一定係EF70-200F4L IS USM
我早排先買左支,4千有找連遮光3腳架
中野FUJIYA,靚仔到不得了
真係唔好省果1000買NON IS,TELE 冇IS除非你下下落腳
如果唔係根本冇可能
碌卡又好咩都好轟左先
東京就幾間大你可以上網睇下
MAP CAMERA,FUJIYA,レモン社
BTW自用好了,真係唔好買番黎放,唔想連人地相機2手都搞衰埋
我想係名古屋買,top camera
見到扣稅之後三千幾
我都有諗過係東京買,因為我會經東京上東北,雖然東京好似多D選擇,但如果買就要改行程,所以都煩緊
而且係唔係話有部份EF70-200mm f/4L IS USM個USM有問題?
個人建議東京買,多好多鋪
你夠快既話半日可以狗沖行哂
IS你係咪講向上對唔到焦果個?
你CHECK番邊批有事
再上中古鋪頭個網睇番相對番係咪果批就OK
冇記錯有事果批佢會有寫埋,通常係難有品黎
美良並品唔會有份,最好買良品/AB或以上
呢家小小白is 三千幾咁平 唔洗諗啦一定呢支最好
3K尾,但要自己留意番有咩缺憾,上鋪頭個網都有得睇
有時可能甩少少漆果啲外觀野都可以平一截
好過係肥花收,啲膠白哂都敢賣5K
但係拜託唔好去掃人地啲鏡
我上網睇就五萬幾yen,扣埋稅就五萬五yen左右
我應該會買AB以上,AB-已經好多問題,又花又成
香港啲二手價全部都5000以上,而且香港啲二手野真係
我最多都係賣翻依支走,因為我真係好小用70-200段
所以最抵係買良品/AB+
AB有時都會有好野,睇你好唔好彩
再低果啲就唔好了
不過人地啲並品,AB-隨時都好過HK啲二手
仲要平一大截
新想轉會用canon eos r
請問20-25mm prime 又要<400g 係咪得24 2.8 揀 質素如何
係 一係手動鏡
或者重小小搵Sigma 20mm 1.8
M50個Dynamic range係咪ok冇咩問題?
轉會,入左m50
想問問大家 EOS 800D 係唔係配kit 鏡都夠用
行申: 新手
依部係唔係主打拍vlog 影相如何?
影到相囉 焦段平常用ok囉

點知你夠唔夠
BTW 巴打大約預幾錢budget
想問eos r 有冇得自己set in camera distortion correction?
想買枝sigma 15mm 魚當wide 用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞