Canon用戶討論區(9)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我都問緊佢會唔會玩遠攝
不過機會唔大

應該變焦x1 + 人像鏡x1 影淺景深就ok
淨係重量就爭唔遠
原來女仔用,咁一定揀m系,m鏡超輕,方便拎。22mm + 15-45 + 55-250就走天下。
至於m100同m50爭唔夠$1000就算罷啦
200d個size佢其實幾鍾意
唔太重都ok
淨機重量就爭唔遠
已經睇左canon showroom係邊
應該搵日去

showroom試到手感 操作
不過可用ISO, 攝影體驗未必係showroom感受到先上黎問下意見
ps 帶過佢去fuji showroom
白色200d + kit 再收支白色40 2.8
成套白色
我見到白色200d都覺得靚
800d唔知有冇白色
鏡爭好遠,m 鏡輕同細好多
搵日上去試下手感先
咁200d 毫無懸念,我都想買,配支龍仔18-400
頭重尾輕到一個點wo 重要機細,右手渣得極唔舒服
搵日上去試下m機 同200d 連kit手感先
係到問已經有晒方向去試機
有手帶唔怕
Showroom 可以叫佢幫你換其他鏡,上得去唔爭在叫佢換埋支55250同55200落兩部機黎感受下個重量,試完就會同200d 講88 架啦

m 機就要試埋支22同32,我覺得五千budget, m100+支22會係最好,for 女仔要輕同靚
女仔用你想幾大
用返kit /50.8咪唔會頭重尾輕
就算用efs15-85 /sigma 17-50 都係500幾g 重過body幾十姐
m100好似有乜鬼美肌功能???
我當年用過450d + T18-270, 都有手帶,最後頂唔順買左個直倒先掂

部機本身太細,無名指都未必有位渣
我指支18-400

其實同body 相同重量已經係頭重尾輕,因為個支點喺body 度
係,同埋個反mon 好方便自拍 for 女仔呢部機真心無得輸,尤其canon jpg 直出個色tone 係䁔色
m100唔諗
佢應該影相多過自拍
同埋佢好鍾意手握個位
咁就m50 啦
會帶佢上showroom試下手感
應該會睇M5 M50 200D
到底專業R幾時先出 好想換RF mount
街價4000
我都會睇price com
三陽 四寶信得過?
三陽ok, 幾好人,四寶唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞