Canon用戶討論區(9)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
可以期待下
EF-M 22 f/2 夜晚夠唔夠用
EOS R 拍片最大問題係1080無120fps... 佢既size係上stabilizer首選... 但多數想100fps有彈性d... 可惜定位真係一部相機... 或者唔想個spec好過5d4.... 期待第2代... camon機色水同iso不嬲唔洗懷疑... 亦都唔洗試...
你點夜晚用先
旅行景下夜景/景加人既相
除左色水同有反mon 其他完敗
如果放啲時間落後製 用sony會唔會好好多?
要影raw 識用capture one 就得
用lr 執極都會唔多掂 除非你張張玩preset 文青色遮蓋一切
去旅行/event 影成千張相執都執死
明白哂 咁我識揀了
新手想買部相機去旅行影相
主要影景 動物
只要好過用手機影就得
睇到部m100 連15-45同22mm f/2 賣緊4k
呢部係咪已經足夠我需要?
需唔需要另外再買鏡?
唔該巴打
M50 連 15-45 試下先 多啲唔同功能又唔係貴好多 拍埋片 新處理器

APS-C Sensor 已經好過手機好多
一定係m50
而家ig都好流行d相執到好似畫出黎咁,我真係唔太識欣賞
都唔係咁差啫
唔係差距大到你影唔到相掛
如果m50 kit set 再加11-22
係咪已經足夠
上網睇11-22影景唔錯 但光圈細
原來係咁 仲以為幾大分別下
不過買部機當學下都好
11-22 好夠 其實 11mm (等效17.6mm) 同你平時手機28mm影到既野可以爭好遠 如果影景
有冇人已經試左SIGMA 70 200 SPORT?
本身諗住CANON 70 200 II
我有部sony nex, 次次拎完佢去旅行,都邊執邊罵 啲色真係執餐死
小白兔呢家重有冇特價?之前賣萬一蚊根本唔洗諗,無可能揀副廠
唔知WR 我只係睇PRICE.COM 差200蚊
Price.com 未必準
有次用m50 (22 f/2) 同fd 5D4 24 f/2.8)

日頭出去影相 我知等效焦距唔同 但係大家都夠光情況下影相 我m50影出黎就咁睇張相(少少Zoom)竟然我果張sharp啲 都唔知點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞