Canon用戶討論區(9)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
其實好抵玩,300mm輕鬆打雀,不過預咗成像一定冇咁sharp
我想問下用sigma鏡既色 同 原廠會唔會差好遠

我懶唔執相 好中意canon 直出既色
新手一問
早幾個月有個朋友送左700D比我 但影人我覺得好差
有咩大光圈鏡好介紹 平平地新手學玩先
咩筆直先?
平就50.8 STM 全新幾舊水貨仔
新手 預1-2 千有找渣
因為都仲學緊影相,主要想買黎影人像
可以去showroom 試玩下先
50.8 STM 抵玩,對焦都快

不過50mm 用落apsc body 變80mm
你睇下呢個焦段啱唔啱你用先
好呀 唔該晒你 我落去試試先
原廠都唔係支支個色tone 都一樣,你想講死馬邊支
35 同 24

其實 Samyang支AF 85mm f/1.4 都好輕 又新

我自己儲左舊錢想入鏡 24mm 果支原廠其實都十年 同埋唔想買二手 決定sigma 但唯一考慮係直出顏色

85mm Canon 支 1.4 同 1.2 都好重 但1.8 果支成25年前 所以Samyang 果支 1.4 又新 同埋425g 唯一考量都係直出顏色
35 既話,一代L 果支真係值得一試,二手價勁抵玩,係要花啲啲時間去搵,但一定唔後悔,其中一支我覺得最有味道既鏡 而且輕身得黎對焦又快

新果支85.4 IS 比起其他85有好大優勢,差唔多支支85對焦都係慢到嘔,係得佢真係可以用快黎形容,重要平過85.2, 未有85真係要考慮下呢支

講重。。。星期日影big day, 長插支小白兔跟足一日,隻左手不舉到星期三先用得番力 平時用定焦完全係乜事都無的
35L 真係去搵搵先

85.4 我都想要 光學質素超好又有IS 但係成1kg

多謝你意見

或者睇下黎緊RF 果邊出唔出下啲定焦 24 同 85

再諗下
支85本身短,渣上手唔會覺得特別重,反而唔用放喺袋果下先金

RF...等佢出部新機先會理佢
24L 50L 85L

我始終中意定焦多啲

諗緊 24L + 50L / 24L + 85L

儲左舊錢買

期間有考慮下sigma咁 支EF 50/1.2 好似麻麻
35+85 最實用,有時影big day snap 我都會咁配

支24就長期封塵到連塊filter 都甩埋比支小白用

50其實都好唔錯,只帶一支,又唔會點影景既時間我都會考慮一支50就算,而且我支係c50.4, 輕到爆,拆埋直倒當細機用
用緊m機想買 ef轉接環同埋 ef50.8 除左大鋪仲有邊到買比較好同平少少? 同埋係唔係得canon隻轉接環最好?
RF都覺得重咁不如玩返iphone
如果我嘅話 35 70200可以走天涯
用得好開心
小小白 我入左小白都會keep 佢做旅行鏡
請問ff鏡用唔用到去aps-c機到架?新手岩岩入會
👌🏻
全部都可以但要乘番焦距?
係,x1.6
Fb photonews 二手相機買賣區
記住係最多人嗰個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞