Canon用戶討論區(9)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
早三個月豐澤做緊2800連kit
果個係d3400
係d3400,我朋友開班教中學攝影掃咗15部
22F2 想買塊CPL filter
有冇推介
期望越大 失望越大
其實只要4k無crop 另外整返雙卡槽,我相信好多人會接受到
"Major"更新
https://www.canonrumors.com/new-major-firmware-for-the-canon-eos-r-should-arrive-soon/

4K crop 我冇乜所謂 做野用唔到
單卡我都冇乜問題
我想要FHD 120P
同埋轉EFS鏡比番60P我就正
仲有其他小問題
例如用緊單點or其他對焦模式可以自動轉人面對焦
可以長期閂左個mon佢 但又可以係個mon睇相
加多小小function比個touchbar
個function bar 雞肋到一個點,唔攪攪佢,真係比番支joystick 落去算數把啦
拍片有用 因為冇聲
你就想啦FHD120p
拍片。。。加番個電zoom 落去先啦
點解要電zoom
其實佢唔想咁快搞垮個單反市場 佢商業角度考慮過

2年前1DXii 已經有4K60p + FHD120p 要做一定做到
冇聲

你隨街捉個拎單反拍片既人問下,有幾多個一邊影一邊zoom, 幾多個會改光圈快門 大把人拍片都係auto exposure 架啦
我想觀景窗無得睇相,係個mon 睇
井底之蛙
上面先有條友比人小佢用auto話唔靚
我做野唔通都用Auto咩
出入唔同光源環境都要轉架
特登整個咁既touchbar 落部 "相機" 其中一個最就手既位置,原來係for 人去拎黎 "做野" "拍片" 而為左既只係 轉setting無聲

我出過都唔少big day job,真係唔覺有幾多個cam man 係一鏡到底之餘會邊影邊改setting, 要玩到出入唔同場境時較曝光,肯定係上晒steady cam 隻手係拎個rig 唔係部機,邊會重掂部機

邊影邊郁既野,見得最多都係玩下對焦由out fo 變in fo 果啲,其次就係zoom 遠近

我原問唔識拍片,但真係無見過人roll 左機之後走黎改光圈快門果啲野囉。。。
你唔用 你冇見過人用 等如冇人用
點解鏡頭要做無段式光圈
就算我唔改光圈 我用半自動 我都要較Ev+-啦
冇叫錯你 井底蛙
Ef mount, Rf mount 有邊支係無段式光圈

坦白講我真係無見過,你都識講要無段轉,一格格咁睇住段片個曝光轉,睇過過百條高拍晚播我都未見過,果然係高人

同埋無反果然拍片緊要過影相
eos r 定位其實算清晰
輕便 有反mon canon色水 電子快門 明顯主打業餘/一般人旅行自拍 呢d 亦係唯一只有eos r 做到哂

影big day 開工既大把現有單反揀 屌eos r 開工拍片唔掂既根本唔知佢既定位
不過比起z6 a7iii , eos r 定價太貴就真
業餘用家表示係爭個五軸同 FHD120p 就已經fit晒
冇五軸都670g 有五軸唔知幾重
噢 乜你唔知每一枝RF鏡都可以轉做無段嘅咩
唔識唔緊要 唔好死撐先得架
拍個Bigday就以為個世界係咁大
真係幾井底
個控制圈可以改無段我見過,光圈葉可以無段咁收,真係要share 黎睇下wo

知你係拍片高人,所以要堅持為個touchbar 辦護啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞