Canon用戶討論區(9)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
請問各位大大部機個照片風格你地有冇tune? 或者點tune? 利申啱啱開始用6d mark 2
Canon 16-35/2.8 iii 有甩漆 保到19年2月
100mm marco f/2.8 is usm ii 新百微 保到5月 新淨靚仔
轉左會,有冇巴打有興趣接 留tg
百微有性趣
3代幾銀?
新手上路 77D 第一支鏡
應該揀廠鏡18-135USM 定係 sigma 17-70
聽日買機但仲糾結緊第一支鏡嘅選擇
影人:影景
8:2
多謝指教
先唔重覆sigma 唔係art唔係定焦 = 垃圾
睇焦段緊係揀返原廠,多咗影遠嘢已經好好
但係有個ching 話呢支唔差
而且個光圈大啲
我先揀唔到
apsc 機,寧願焦距短,都揀支17-50 2.8 果類鏡
如果要大光圈不如另買50.8,$1000唔駛
姐係你覺得18-135mm + 50mm > 17-70mm?
yes 新手啱晒
想問有無巴絲之前拎過70D去check大概要擺低幾耐
留tg
完全兩樣野wo....

恆定光圈好用好多。。。如果2.8

apsc iso 始終差
其實最好選擇係17-70mm+50mm
我以前會將個sharpness set都最高
因為啲相影完會resize去用
但係做wallpaper嘅話好多noise,所以後來都減咗
姐係你覺得應該買個body 再另開買呢兩支鏡?
你地本身用開auto定標準?定覺得唔重要,反正會再執相?

之後你需要影遠野可以入支55-250
用左幾日eos r 配ef2470 2.8, 發覺一定可關左2秒重温相片,唔關個觀景器反應慢左少少。連拍無5d4 咁順

不過觀景器即時可以睇到setting 效果係幾好
連拍fps 5咁梗係一定冇咁順
同埋一定要用lock 制,求其hi 下,個iso 飛左去10000
如果唔係有live view, 隨時影左一堆相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞