Canon用戶討論區(9)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
50 x 1.6 係香港好多情況 都係影到半身 純人像

但散景好靚 我會揀50 因為會比起你依加既鏡做到好唔同既效果
35L 好似係最sharp果支定焦 好貴 好重 我最想要既鏡之一 儲下錢先
我支35L係一代,輕同無咁sharp, 但個散景同暗角好自然同柔和
同問22 (等效 35) 係香港應該點用?
其實2支我都有用 其實支24 係等效38左右

支24影人+景多 (有時街拍行太近去影會好奇怪)呢個距離比較舒服

支50多數 大頭/純人像
唔熟Canon所以想問吓咁多位巴打

幫老婆影Product相(影衫 有/無model 室內外都有)
完全無Canon裝備無鏡比我借

有幾個因素一定要考慮
1. 一定要輕 因為有時佢自己拎嚟用 會嫌重
2. 盡量唔好買EOS M系列
因為佢想買Canon原因係睇到d Blogger用緊5D6D 覺得人哋部機影得好d (已經放下堅持幫佢用XE2用同一角度影埋去都唔得 )
買EOS M佢只會繼續煩

暫時我排
EOS R>DSLR APSC>DSLR FF>EOS M

EOS R就會連24105
如果DSLR大家又Suggest咩鏡呢?

係咪無限Budget應該點都揀EOS R?
我都係搭單問M機個支 22mm F2
諗住可以行到邊影到邊
22果支好sharp 好靚 又有f/2 幾舊水抵玩

我輕便機 最中意果支
想要埋32個支
好似唔錯
無包伏,又想用canon, 部R 其實不錯既選擇,尤其影靜態或者人像為主

揀得R 就唔好諗apsc, 唔同層次既野黎
謝謝
因為我一直都有留意住Canon d機但未入手過因為d無反唔吸引
Sony Fujifilm都玩過晒
Sony直出唔掂 Fujifilm直出掂但係低光真係必死
今次依部EOS R個價位良心價又好似放咗勁多技術落去心郁郁
想問吓佢Wifi過相煩唔煩 因為Sony Fujifilm個過相好Q煩
我呢家主力機揀5d4 就係因為個wifi 好方便 可以揀直駁相機,或者經router 過,速度都唔差,有時影啲普通生活照,喺屋企著相機個wifi function, 手機就已經認到,然後up 上iphone 就sync 埋上icloud, 同手機影一樣處理

啱啱出埋個ipad app, 可以upload raw 黎edit

唯一唔好係upload 揀相個preview resolution 低,例如大合照影左幾張想揀張無眨眼既,就做唔到了
咁你會唔會換R
同埋RF出咗轉Leica M環未
本身預售已經爭啲落單,但發貨係去完旅行之後先到,所以先無衝動地落order 當年5d4 係一開始預售就直接比錢

之後上showroom試完部機,覺得操控慢過單反太多,就直接放棄左lu
WIFI 過相非常方便
仲可以一路影一路過相
唔使下下連線
果支M系 光學質素最好 四邊角都sharp
22 f2幾舊水
依加睇翻 $1100點解會貴左 之前我水貨$900 用左成2年差唔多

Sorry for wrong info
岩岩入左支2手
咁勁 我已經同時代脫節
點樣操控慢過單反
我用開無反應該無依個問題?
慣左每個功能有獨立制去轉,好似單拍>連拍,對焦由單點去多點,oneshot > servo, 揀對焦單好實在咁郁一下就移一格 呢類

用左咁多年雞能單反,以上所有野都係唔洗望住部機已經轉好晒。。。
老實講 我用緊R嘅
一般較光圈快門ISO係速度上同單反冇分別嘅
可能WB果啲係冇個制禁
但熟習左操作基本都係咁用
即係都係一般無反嘅問題
我接受到WB對焦點要望Mon較
係光圈快門ISO曝光補償郁到就okay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞