Canon用戶討論區(9)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我記你部係M 機?

渣上手其實唔重
6D2 + M3

都用左好幾年Canon 但一直玩定焦

我幾介意重 但旅行換鏡好煩

加上影景有Zoom會好d

16-35/2.8 同 24-70/2.8 買水有冇問題

我6支EF定焦都係買水 因為本身就唔多貴
旅行我多數都係2470 2.8 塔多支wide/小小白,如果去巿區好似大阪果啲就直接塔多部細機算,zoom 其實真係方面好多

旅行黎講,定焦係去啲唔太執著影相既地方先會用

支2470真係常用得好過份,而支鏡質素又真係好,好值得入。 24105, 2470/4 我都用過,爭太遠
其實有一萬左右筆直

有考慮過24/1.4 同 35/1.4 影人+景一流

巴打買行定水多
其實首選都係24-70 f/2.8
24-70真係無得輸 係有時候差少少zoom
wide end基本上夠哂
24L 同35L 我用35L 既次數多好多,24 真係好難用得出佢定焦既味道,even 淨開1.4, 前後景個距離好難控制。。。可能我唔識用wide angle 掛

我未買過水貨野
2470 重有一樣比定焦大好多既優勢=> 對焦速度, 24,35,50,85 拍埋去完全係兩個世界
又有問題請教
50mm f1.4 vs f1.8 STM 應該點揀
睇review 畫質好似差唔多
有無巴絲兩支都用過?有無心得?
price rf 24-105 咁平個啲係拆kit 架
同埋依支kit 係無白盒
2支都用過

散景1.4 勁d 但畫質1.8靚好多

始終50mm f/1.4 已經出左廿幾年

50mm f/1.8 出左冇耐 design for 數碼年代

Btw 1.4 都唔差 散景靚 但紫邊多 畫質 稅利冇1.8 咁好

綜合價錢 sharpness 輕便 畫質 我都係會揀1.8 1.4 基本上係散景勁d
畫質...1.8 邊位仲好啲 1.4全開唔sharp
但1.4對焦快小小
睇你
咁我入住1.8 先,平咁多
唔該咁多位巴打

淨低啲錢再補多少少入 85 1.8
85.8 唔係重貴過50.4 咩

85.8 好野來
借個位賣廣告,轉會放:
EOS 77D (未過保,2019年1月到期)
EF-S 24mm STM (未過保,2019年1月到期)
EF-S 15-85 USM (已過保,狀況良好)

優先放機,有意tg傾 https://t.me/canon77c
打擾晒
r 機就買rf35 好過ef50.8
買左eos r ,用左adapter 插落枝art 35mm,個觀景窗有個奇怪的灰色圓圈係乜事
閂左個暗角修正佢就冇野
感謝大大 岩岩諗唔係要拎枝野去update咁煩呀?
但你用番暗角勁嘅原裝鏡又要開番
味道黎,唔應該開
RF 28-70 F2 有得訂
真係好多人狗衝?擔泥咁
關左暗角好勁 lr救唔救到

但要用都冇計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞