Canon用戶討論區(9)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
都係既 係攝谷試過其實對焦係差dd。同埋係唔慣變焦環係前面
暗位,追焦呢啲先明顯

死馬算好,龍仔調轉方向重慘
一步一步買仲浪費好多錢
其實zoom都唔會買sigma 對焦真係唔掂
我本身都有見過三支嘅比較 本身都覺得好似差唔多
但係一見到對焦環喺後面即刻諗都唔諗就要小白2
死馬真係得果幾支art 定焦係正

去到副廠都就快成皮既鏡,真係唔好為左少少買副廠,包後悔
但係就算係定焦,我都覺得啲colour science同紅圈都係差啲
APSC 有枝好好用WIDE 鏡要推介下 Sigma 8-16mm 非魚眼 落canon有近FF 12mm 視覺 除左光圈細無投訴

另外 FF Sigma 枝12-24 art 同 1424 art 都值得推介比你熄買 1635 III 用9K 價錢買近 1124 L 透視感

缺點係好銀重 同無得 好似1635 直上 100MM 直FILTER / 有得上FILTER保護前鏡
BIGMA 我覺得佢枝150600 S 做得幾好有入過黎玩
再之前有買過120300 S 都唔差
如果唔係CANON 枝428 咁輕我都唔放枝 584 S 著
長期拎一日真係差好遠,
如果CANON 枝 2848 F4 可以再做輕D 就可以連150600 S 都放埋
我可以肯定sigma舊嗰支70200色水唔得
龍仔70-200 G2 之前唔係有巴打話好?
如果龍仔$7000 同小白2 1皮
點揀好
上面咪討論緊呢個
「龍仔調轉方向重慘」
唔係好明呢個
我記得有巴打話龍仔夠用有突?

其實差$3000 既話買唔買小白好
tamron變焦時侯,扭動個方向同Canon/sigma係相反嘅
70-200 G2 有冇明顯缺點
我想買長焦好耐 一直覺得少用同貴D
如果小白2 貴$3000都抵 我可能會買
我覺得呢$3000值得俾
如果揀龍仔主要原因應該係平+黑鏡,識人接受唔到黑機白鏡
紅圈白鏡身份像徵黎架wo

爭三千其實唔洗諗,一定係小白兔
死差佬非黑即白性格
咁佢應該轉去泥坑
其實龍仔死馬都係睇住原廠無相同焦段黎出,150600 同大白比,平又長200mm, 引到好多影雀既人

120300 又啱啲想買328但唔常用既人

呢啲我覺得先係副廠應該玩既範圍,下下同原廠相同焦段,要太多理由先會㨂佢
都岩 不過龍仔我淨係用過枝a009 同 60mm f2 Marco a009 幾年前5000 2手入 60mm f2 1300 蚊入 後尾轉ff 先轉百微
想問下, 係showroom試過EF-S 55-250mm stm, zoom到最遠個陣會浮下浮下咁, 是咪正常 另外想買水貨既話, price. com邊間穩陣d
手震咪浮下浮下
轉龍仔 70300 vc 啦 包半按定著比你影
canon 果種長鏡係咁架wo 龍仔果種就真係企定定,完全唔同feel. 但防震效果又差唔遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞