IT 討論區(47)唔開post一世做IT

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
唔係咁講嘅,唔好嘅公司行行都有。
所有野都係相對,睇大學salary report,it係唔差,而且加薪幅度都係前幾名嘅行業,至少係人工方面我自己覺得從數據上黎睇係唔差。

至於工作內容,我自己覺得coding唔係一件辛苦嘅工作,只係有分適唔適合。OT就香港文化啦

另外我自己覺得對後生黎講,打少少code就一日可能係好公司,但唔係理想嘅公司
咁你又錯
打code既量多與少同鍛鍊係無關係
前提係你抄都好,都要明哂人地點解咁寫,個思路係點去
每一行code都跟practice既話你一日係唔會Push到幾百行code...那怕你寫java
IT 今時今日冇degree會收皮
其實香港IT,最值錢係訓練自己極速理解其他人思路然後決定點炒埋一碟
web backend ge話
大部份都差唔多
都係果D野
概念上差唔多全部都係果堆
係有D細節位大家決定點實現既方法唔同姐
frontend先煩好多
clear code係IT狗既終極追求
但busniess logic呢樣野已經會阻住你寫clear code
此帖必火

強帖留名
係training 黎

一開始抄要炒埋碟爛code
然後係抄完會改code
最後係教人抄code
可能我表達得唔好,我回應果位巴打嘅打少少code就一日,我自己理解佢嘅意思係hea,工作量少,可能每日做一兩個鐘就夠。因為佢原文係

總係有d人遇到好公司, 打少少code就一日, 有d做到仆哂街老闆仲想炒左你
情況係點?
我而家正需要呢樣能力
其實你話你識都已經好多人請,都係睇你做過咩project,interview好難知你有幾熟
我睇法係相反,monolithic system可能係,但如果行microservices,例如上面講spring,成套spring cloud行哂eureka,zipkin,sleuth,config server,仲有security 同api design,夾埋performance 同埋caching, api gateway等等其實煩過frontend好多
Bachelor 開始變成門檻,咁你本身入咗行當然冇所謂

但FG就差好遠
單講API design 已經係一門學問
寫得好既API call 都call 得特別舒服
眼界闊D
你識react node golang python kotlin
一樣通街爭住請
非常同意,api design其實好深,自己寫自己consume返可能唔覺,當你寫完要比人consume先會有共鳴,特別係要open比唔同程度嘅developers consume。

有時job ad見到有提api design都會望多兩眼
React node python都同意golang kotlin有保留
有無non-degree巴打分享下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞